Eko potencijali i problemi MZ Bosanska Bojna

Bosanska Bojna je 14 velikokladuška mjesna zajednica čije eko probleme i potencijale predstavljamo. Ova mjesna zajednica obiluje prirodnim bogatstvima, velikim prostranstvima čiste šume, te zemljom koja se, osim što je čista i pogodna za obradu smatra jednom od najplodnijih na ovom području. Priroda kakvom obiluje Bosanska Bojna atraktivna je i stanovnicima gradskog područja Velike Kladuše ali i općine Bužim koji u posljednje vrijeme kupuju zemlju na kojoj grade vikendice i dobar dio vremena u njima i provode. Sve navedeno predstavlja ogroman eko potencijal ove mjesne zajednice, ističe član Savjeta MZ Mile Šimić.  Šimić kaže da ima i eko problema na području MZ Bosanska Bojna, a najveći je devastirane hale Agrokomerca i staklena vuna. Eko probleme mještanima Bosanske Bojne stvara i kamenolom koji se nalazi na području R Hrvatska ali blizu granice sa BiH.

 VIDEO PRILOG

Područje Bosanske Bojne pogodno je za ekološki uzgoj gotovo svih kultura, ali i za stočarstvo i pčelarstvo.  Iako živi u gradu Velika Kladuša Zuhdija Čelebić na svom imanju u Bosanskoj Bojni bavi se kooperativnom proizvodnjom jagoda i malina, a od ove godine i sa uzgojem buće. Pored svega ovoga bavi se i pčelarstvom. Razlog je jednostavan ističe Zuhdija, jer je sve što se ovdje uzgoji i proizvede zdravo i ekološki čisto. Velike poljoprivredne mogućnosti koje nudi zemlja Bosanske Bojne privukle su i građane drugih općina na ovo područje.

Muharem Varcar član je porodice Varcar iz Bužima koja se na području ove mjesne zajednice poljoprivredom bavi od 2004. godine. Obrađuju oko 800 dunuma zemlje od toga 600 dunuma je zasijano kukuruzom. Imaju oko 100 grla, a dnevna proizvodnja mlijeka iznosi oko 900 litara.

Eko sliku MZ Bosanska Bojna predstavili smo u sklopu projekta iz ekologije pod nazivom „Jačanje ekološke kulture građana“ u sklopu kojeg je Radio Velika Kladuša realizirao serijal emisija u kojima smo govorili o ekološkim problemima i potencijalima, i drugim eko pitanjima u velikokladuškim mjesnim zajednicama. Emisija o MZ Bosanska Bojna bila je posljednja realizirana emisija u ovom serijalu.  Podsjećamo, projekt „Jačanje ekološke kulture građana“ sufinansiralo je Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona iz ekoloških naknada za 2016. godinu.