Eko potencijali i problemi MZ Todorovska Slapnica

MZ Todorovska Slapnica, izuzev jedne manje divlje deponije, drugih ekoloških problema nema. Prema riječima predsjednika ove mjesne zajednice Hasana Muheljića područje mjesne zajednice je ekološki čisto zahvaljujući komunalnom preduzeću koje redovno vrši odvoz smeća i stanovništvu koje je ekološki osviješteno. Kako Muheljić ističe, čista plodna zemlja i čiste šume glavni su eko potencijali ove mjesne zajednice.

Zemlja MZ Todorovska Slapnica je obradiva i plodna. To je razlog da se stanovništvo okrenulo kooperativnoj proizvodnji i poljoprivredi.  Dževad Džaferović, poljoprivredom, odnosno proizvodnjom mlijeka se bavi duži niz godina. Ishranu grla vrši isključivo domaćom ishranom, što je i razlog da je mlijeko iz njegove proizvodnje jedno od najkvalitetnijih.

VIDEO PRILOG

Ovu, 11. po redu emisiju u kojoj smo govorili o eko problemima i potencijalima na području MZ Todorovska Slapnica zabilježili smo u sklopu projekta iz ekologije pod nazivom „Jačanje ekološke kulture građana“. Ovaj projekt sufinansira Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona iz ekoloških naknada za 2016. godinu, a Radio Velika Kladuša u sklopu istog realizira serijal emisija u kojima govorimo o ekološkim problemima i potencijalima, te drugim eko pitanjima u velikokladuškim mjesnim zajednicama.