Hasan Bekanović svoj umjetnički duh ispoljava kistom i gitarom

Hasan Bekanović velikokladuški je slikar i nastavnik likovne kulture. Ljubav prema slikarstvu otkrio je u krugu svoje porodice. 2008. godine upisao je slikarstvo na Fakultetu lijepih umjetnosti u Banjoj Luci. Kolektivno i samostalno je izlagao više puta, a od samostalnih izložbi izdvaja izložbe u Mostar i Banja Luci, te Bihaću. Najviše radi akvarele, a slika od arhitekture, pejzaža do portreta.

Sve njegove slike nastaju u malenom ateljeu koji se nalazi u njegovoj kući u velikokalduškom naselju Marjanovac. Većinu svojih djela pokloni, mada se nađe i kupac za njegove slike.

VIDEO PRILOG

Ističe, interes za umjetnost polako nestaje, jer je likovne publike sve manje. Kaže, kvalitet se ne cijeni jer se ljudi, uglavnom bez svoje krivnje, nisu naučili kako ga prepoznati. Primjer toga je da je likovna kultura u osnovnim školama zastupljena samo jedna sat sedmično i da škole uglavnom nemaju kabinete likovne kulture. Zato smo i sa likovnom kulturom i sa osjećajem za lijepu sliku i slikarstvo nigdje, kaže Bekanović. Za Hasana kažu da je bio i vrstan gitarista, svirao je i u bendu, a danas svira samo kod kuće, za svoju dušu.