Iako su u desetoj deceniji života, Muharem i Hanka već 66 godina njeguju ljubav i brak

Muharem i Hanka Dizdarević iz velikokladuškog naselja Donja Slapnica zagazili su u desetu deceniju života. Muharem je ušao u 91. a Hanka „tek“ u 90. godinu. U braku su 66 godina u koje su utkali neizmjerno mnogo ljubavi, poštovanja i povjerenja.

Različita su poimanja ljubavi u tom i današnjem periodu. Muharem i Hanka, kao i većina bračnih parova i porodica na ovom prostoru, imali su težak život. Radilo se od jutra do mraka, nije bilo toliko vremena za romantiku i poklone. Ali je zasigurno bilo više iskrenosti i ljepote u onim malim znacima pažnje.

VIDEO PRILOG

Na spomen prijašnjih vremena nekako prva uspomena za koju se ljudi vežu jeste sjećanje na branje kukuruza i komušanje. U večernjim satima, prve komšije bi dolazile na komušanje kukuruza. Bila je to prilika za druženje, pjesmu, ali i ašikovanje. Domaćini bi pripremili neku jednostavnu poslasticu i kafu, a momci su koristili svaku priliku da osvoje djevojku. Tako je i Muharem upoznao Hanku.

Foto: Ilustracija

Riječ roditelja bila je sve. Muharem kaže da nije imao tremu kada je tražio ruku od Hankinih roditelja, ali ona se ipak malo bojala kakva će biti konačna reakcija i „presuda“. Kroz iskreni osmijeh prisjećaju se Muharem i Hanka mladalačkog perioda. Iako u desetoj deceniji života, lijepe uspomene su im i dalje svježe.

Foto: Ilustracija

Veliki dio života Muharem je proveo obavljajući razne građevinske poslove u inostranstvu, dok je Hanka brinula o petero djece. Četiri kćerke i jedan sin najveće su bogastvo starih roditelja. Sin Senad je već 25 godina u braku, a nada se da će uspjeti nadmašiti svoje roditelje.

Foto: Ilustracija

Starosna dob danas uveliko utječe na njihovu fizičku aktivnost i pokretnost, ali još toliko godina nije dovoljno da se umanji ono što je u grudima i srcu. A to je ljubav.