JKP “VIK” d.o.o. V. Kladuša dobilo vrijedan Softwer “BaSYS” za “Upravljanje podacima u vodovodnim i kanalizacionim preduzećima”

U periodu od 26. do 28. aprila ove godine u okviru projekta “Upravljanje podacima u vodovodnim i kanalizacionim preduzećima” održana je trodnevna radionica u Beogradu za vodovodna i kanalizaciona preduzeća iz Bosne i Hercegovine (Velika Kladuša, Bijeljina i Gračanica ), Crne Gore (Regionalni Vodovod crnogorskog primorja i Tivat) i Srbije (Novi Sad i Subotica), a koja je imala za cilj da kroz teorijski i praktičan rad doprinese razumijevanju načina upravljanja bazama podataka o mrežnim infrastrukturnim sistemima. Radionica  je sastavni dio Projekta koji ima za cilj da do sredine 2018. godine u određenim vremenskim intervalima obuče i osposobe ljudi iz vodovodnih preduzeća kako bi samostalno mogli koristiti Softwer “BaSYS” u svojim preduzećima te i da doprinese prenosu najboljih praksi iz Njemačke u naš region.

Kako nam je kazao Edin Kekić, direktor JKP “ViK” d.o.o  Velika Kladuša projekat se sprovodi kroz javno-privatno partnerstvo, a u njegovoj realizaciji pored vodovodnih i kanalizacionih preduzeća iz regiona učestvuje niz drugih organizacija: njemačka firma Barthauer Software GmbH, njemačka organizacija za razvoj koja učestvuje u finansiranju projekta Deutsche Entwicklungsgesellschaft (DEG), kao i njemačke neprofitne organizacije Njemačko partnerstvo za vode (GWP) i Centar za trening i kompetencije iz Ulma u Njemačkoj (TCC Danubius EEIG). Kao lokalni partneri na projektu učestvuju preduzeće JIE Engineering d.o.o. iz Beograda, Građevinski fakultet u Beogradu i Inter-institucionalna profesionalna mreža u sektoru voda Srbije (IPM).

Poseban cilj radionice bio je obuka tehničkog osoblja kroz  praktične prednosti korištenja robusnih geoprostornih baza podataka, kao održive osnove za formiranje registara infrastrukturnih sredstava, kao i za njihovo održavanje, planiranje i funkcionisanje. Odabrana Pilot preduzeća kao što je JKP “ViK” d.o.o. Velika Kladuša, dobit će besplatno Softwer “BaSYS”  i besplatnu obuku tehničkog osoblja a ujedno poslužit će kao primjer za obuku drugih preduzeća iz regiona.

Sva navedena pilot preduzeća ujedno učestvuju na naprednom nivou Evropskog benčmarkinga vodovodnih i kanalizacionih preduzeća u okviru projekta koji se sprovodi u saradnji sa Evropskom benčmarking saradnjom (EBC), a u okviru Dunavskog programa za vode (DWP) koji zajednički predvode Međunarodno udruženje vodovodnih preduzeća u slivu reke Dunav (IAWD) i Svijetska banka, što dodatno ukazuje na njihov aktivni pristup u prenosu najboljih praksi iz Evrope u region.