Knjige se sve manje čitaju

 

Redovito čitanje knjiga podiže razinu analitičkog razmišljanja, proširuje vokabular, povećava kreativnost i povećava empatiju prema drugim ljudima te općenito poboljšava kvalitetu života.Osim svega već navedenog, čitanje je iznimno važno i za razvoj mentalnog zdravlja.

Danas ljudi čitaju sve manje, jer sve više vremena provode pred ekranima, što je nametnuto razvojem tehnologije. Prema podacima Gradske biblioteke u Velikoj Kladuši, građani ne čitaju dovoljno, ako se sudi prema broju registriranih članova u ovoj ustanovi. Međutim, ohrabruje činjenica da je ove u odnosu na prošlu godinu povećan broj članova koji podižu i čitaju knjige koje se mogu naći u Gradskoj biblioteci. Najviše čitaju učenici osnovnih i srednjih škola, ali ima i starijih građana koji redovno posuđuju knjige. Biblioteka trenutno raspolaže sa 16000 knjiga, među kojima se nalazi i zavičajna zbirka velikokladuških i autora s područja Unsko-sanskog kantona, istakla je knjižničarka Ešefa Okanović (poslušajte izjavu)…

Svake godine knjižni fond Biblioteke obogati se sa 100 novih naslova, koje donira Fond za bibliotečku djelatnost Sarajevo. Ukoliko to žele i građani mogu donirati svoje knjige Gradskoj biblioteci.

Vrlo je važno razvijati čitanje kod djece u ranoj dobi, jer čitanje ima višestruke koristi: poboljšava memoriju, smanjuje stres, poboljšava izražavanje, poboljšava empatiju, te pomaže pronaći životne ciljeve. Da bi se učenici vratili kulturi čitanja knjiga, potrebno je primjeniti različite metode kroz nastavni prosec, rekla nam je profesorica bosanskog jezika i književnosti  Erna Bibuljica, trenutno uposlena u školskoj  biblioteci velikokladuške Prve osnovne škole (poslušajte izjavu)…

Osim ovih postoje i brojne druge koristi koje donosi čitanje, ali jedno je sigurno: čitanje svakako vodi prema zdravijoj i sretnijoj budućnosti.