Mlin i izletište Šahmanovac: Dragulji rijeke Glinice

Mlin i izletiše “Šahmanovac” nalazi se u selu Grabovac, udaljenom 3km od Vrnograča. U ljetnom periodu idealna je destinacija za odmor uz roštilj i društvo, uz prelijepi prirodni ambijet.

Historijski podaci o mlinu govore da je izgrađen za vrijeme Austro-Ugarske te da je više puta obnavljan. Korišten je čak i nakon posljednjeg rata, dok se nije urušio. Jedan njegov dio odnijela je voda, dok su neki ostaci sačuvani. Mladi s ovih prostora čije je roditelje, a i njih same mlin hranio, odlučili su ga sačuvati od zaborava.

U projekt se krenulo još 2006. godine da bi nakon sedam godina intenzivnog rada pretvorio se u ono što je danas, obnovljeni tradicionalni mlin koji će dugo godina krasiti obalu rijeke Glinice.

Inicjator obnove mlina Šahmanovac bio je Samir Kasupović koji je kazao da je njihova generacija ima izuzetno lijepa sjećanja na mlin i proteklo vrijeme, a sada priliku da ponesu takve uspomene imaju i mlađi naraštaji. Jedan od posljednjih mlinara, poredovnjaka, je Muharem Aldžić koji je skoro cijeli svoj život proveo u neposrednoj blizini mlina. Sjeća se vremena kada je mlin radio nepekidno 24 sata.

Tu je i kupalište poznato kao „Propala“ za koje mnoge generacije vežu lijepe uspomene i povratak u vrijeme kada bi htio da se okupaš, neizbježna je bila popularna „trojka“. Mogli ste bježati ili odmah prihvatiti ustaljeni protokol.

Područje Velike Kladuše zaista obiluje s prirodnim izletištima. Ljepota mlina Šahmanovac i prirodno okruženje uz žubor rijeke Glinice jedinstveno je izletište koje je prepušteno na brigu novim generacijama. Od nas zavisi da li će biti vječno, ili uz nepravilno ophođenje nešto prolazno.

    VIDEO PRILOG