„Mlin pod kahvom“, mjesto gdje se kahva pije sa merakom

„Mlin pod kahvom“, nalazi se na tromeđi tri velikokladuške mjesne zajednice, Vrnograča, Todorovske Slapnice i Slapnice. Nakon više od 30 godina koliko mlin nije radio i bio prepušten zaboravu i propadanju „Mlin pod kahvom“ je u potpunosti renoviran 2015. godine.

Islam Hušidić, mještanin Donje Slapnice, glavni je inicijator i oganizator akcije renoviranja mlina, koji se smatra jednim od najstarijih mlinova na području naše općine. Mlin je obnovljen zahvaljujući finansijskim sredstvima mještana i privrednih subjekata iz Velike Kladuše, kao i Kladuščana iz dijaspore. Osim što „Mlin pod kahvom“ u novom ruhu raspolaže mlinom na koji se može mljeti žito na starinski način, zatim pecanom, tu je i kupalište koje najčešće posjećuju najmlađi mještani ovog velikokladuškog naselja.

„Mlin pod kahvom“ lijepo je mjesto za odmor, a interesantno je da je ukrašen našim starim bosanskim predmetima od kojih su neki stari i preko 50 godina. Kako je nekad mlin bio mjesto okupljanja mještana i ispijanja kahve, tako je i danas, jer ovdje se kahva ispija sa pravim merakom, kaže mještanin Šefik Ćufurović.

VIDEO PRILOG

„Mlin pod kahvom“, nije teško pronaći jer se nalazi uz regionalni put R – 401  prema Vrnograču. Otvoren je za sve dobronamjerne posjetioce koji pored odmora imaju samo jednu obavezu, da se brinu o sadržajima i čistoći mlina, te očiste otpatke pri odlasku.