Mlin „Starac“ i pećina „Hukavica“, mjesta koja treba posjetiti

Prirodne ljepote koje su još uvijek gotovo netaknute odlika su općine Velika Kladuša. Potvrda ovog dolazi i iz MZ Vidovska.  U zaseoku ove mjesne zajednice Hukavica, nalazi se istoimena pećina i mlin na vodu „Starac“.  Pećina Hukavica i mlin „Starac“ nalaze se u neposrednoj blizini, a do njih se dolazi makadamskim putem. Oboje okružuju livade i čiste šume, i čine ova dva mjesta idealnim za bijeg od svih briga i obaveza, za odmor, šetnju ili roštilj. 

Mlin „Starac“ u prvobitnom obliku sagrađen je, kako nam je rekao mještanin i redovnik Mehmed Čaušević prije više od 100 godina. Obnovljen je, odnosno nanovo izgrađen početkom devedesetih godina prošlog vijeka, a godinama kasnije upotpunjen je drugim sadržajima, mjestom za roštilj, te mjestom za sjedenje. Sve urađeno finansirali su mještani. Mlin je još u funkciji i još uvijek melje razne vrste žita. Čaušević kaže da izletnici često svraćaju na ovo mjesto. Pećina Hukavica potencijalno je turističko odredište, a njenih turističkih potencijala i mogućnosti svjesni su i u Općinskom organu uprave Velika Kladuša.

VIDEO PRILOG

I mlin „Starac“ i pećinu „Hukavica“ mogu posjetiti svi dobronamjerni i nadasve ekološki osviješteni građani. Kao i za ostala izletišta velikokladuške općine i za ovo upućujemo poziv svima koje put nanese da čuvaju sadržaje i čistoću, jer ona ipak ostaju našim mlađim naraštajima.