MZ Slapnica: Eko potencijali i problemi

Velikokladuša mjesna zajednica Slapnica obiluje prirodnim bogatstvima, čistim šumama i čistom zemljom, te vodom. Nezagađena i plodna zemlja, te nepostojanje industrije čine područje MZ Slapnica idealnim za proizvodnju eko hrane. Više obnovljenih vodenica, odnosno mlinova na vodu koji se nalaze na području ove mjesne zajednice mogu i moraju biti iskorišteni za razvoj eko i seoskog turizma.

MZ Slapnica ima i  eko probleme. Iako nema divljih deponija smeća, prema riječima mještanina ove mjesne zajednice Asmira Ćufurovića eko sliku donekle narušava asfaltna baza i kamenolom Hajrat. Potencijalni eko problem može biti i nekontrolisana upotreba pesticida mještana koji se bave poljoprivredom. Arif Golubović mještanin je Donje Slapnice i živi u blizini kamenoloma i asfaltne baze Hajrat. Ističe, baza im stvara više problema, kao što su prašina i dim. Golubović kaže, ovi problemi su nekada toliko izraženi da je život mještana koji žive u blizini baze gotovo nemoguć.

VIDEO PRILOG

Čista i plodna zemlja razlog su da se dosta stanovništa MZ Slapnica bavi poljoprivredom i kooperativnom proizvodnjom, a zastupljeno je i pčelarstvo. Naš sugovornik Asmir Ćufurović pčelarstvom se bavi od 2004. godine. Kaže, nepostojanje velikih zagađivača poput industrije, te čiste šume čine područje MZ Slapnica idealnim za proizvodnju eko čistog meda, a naročito kestenovog  i bagremovog.

MZ Slapnica ima i dobre preduslove za razvoj eko i seoskog turizma. Na njenom području nalazi se nekoliko mlinova na vodu, od kojih su neki obnovljeni i još se u njima melje žito na tradicionalni način. „Mlin pod kahvom“ nalazi se na tromeđi MZ Vrnograč,  Todorovska Slapnica i Slapnica. Obnovljen je prije dvije godine na inicijativu mještanina Islama Hušidića i uz finansijsku pomoć mještana koji žive u inostranstvu.  „Mlin pod kahvom“ lijepo je mjesto za odmor, a interesantno je da je ukrašen našim starim bosanskim predmetima od kojih su neki stari i preko 50 godina. Uz mlin je izgrađeno i kupalište za odrasle i djecu, a prema riječima  Šefika Ćufurovića otvoren je za sve dobronamjerne posjetioce koji imaju samo jednu obavezu, da se brinu o čistoći mlina.

Eko probleme i potencije MZ Slapnica predstavili smo u sklopu projekta iz ekologije pod nazivom „Jačanje ekološke kulture građana“. Ovaj projekt sufinansira Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona iz ekoloških naknada za 2016. godinu, a Radio Velika Kladuša u sklopu istog realizira serijal emisija u kojima govorimo o ekološkim problemima i potencijalima, te drugim eko pitanjima u velikokladuškim mjesnim zajednicama.