Netaknute prirodne ljepote glavni eko potencijal MZ Čaglica

Zasijane njive raznim kulturama, veće plantaže malina i kupina, izuzetno čista zemlja i šume bez ijedne deponije smeća, čista rijeka Čaglica na kojoj se još uvijek melje žito na tradicionalni i starinski način, stari bunari pitke vode, karakterišu eko sliku najudaljenije i najmanje velikokladuške MZ Čaglica.

Prema riječima predsjednika ove mjesne zajednice, Muamera Hadžića Čaglica obiluje prirodnim ljepotama koje su gotovo netaknute jer su mještani ekološki osviješteni i vode brigu o okolini. Upravo čista zemlja koja je idealna za uzgoj voća i povrća na organski način, te rijeka Čaglica sa mlinova na vodu, eko su potencijali koji bi trebali biti više iskorišteni za eko turizam na području MZ Čaglica. Da su šume MZ Čaglica čiste, odnosno bez smeća potvrdio nam je i dugogodišnji lovac sa ovog područja Kasim Kljajić. Kasim dosta vremena provodi šetajući šumama i kaže čist zrak koji se udiše u šumama MZ Čaglica okrepljuje pluća i tijelo.

VIDEO PRILOG

Eko sliku MZ Čaglica predstavili smo u sklopu projekta iz ekologije pod nazivom „Jačanje ekološke kulture građana“. Ovaj projekt sufinansira Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona iz ekoloških naknada za 2016. godinu, a Radio Velika Kladuša u sklopu istog realizira serijal emisija u kojima govorimo o ekološkim problemima u velikokladuškim mjesnim zajednicama, o eko potencijalima i drugim eko pitanjima na području općine Velika Kladuša.