Obilježena 76. godišnjica stradanja srpskog naroda u II Svjetskom ratu

Povodom 76. godišnjice od velikog stradanja srpskog naroda u II Svjetskom ratu, na lokalitetu Mehino stanje i Kanal, pored Velike Kladuše, u četvrtak 10. augusta članovi udruženja antifašista iz Velike Kladuše i Vojnića iz R Hrvatske, kao i delegacija općine na čelu sa predsjedavajućim OV Fikretom Bašićem, položili su cvijeće i odali počast stradalima. Početkom augusta 1941. godine pobijeno je oko 4.000 civila srpske nacionalnosti, a većina je ubijena i zakopana na lokalitetu Kanal, rekao nam je Sulejman Muhamedagić, predsjednik Udruženja UBNOAR Velika Kladuša.

Polaganju cvijeća pored velikokladuških antifašista, prisustvovali su i brojni članovi antifašističkih udruženja iz susjedne općine Vojnić. Kako nam je rekao predsjednik Udruge antifašista općine Vojnić,  Nikola Pavić, ovo je druga godina poslije rata da se polažu vijenci i odaje počast žrtvama.

Prije obilaska ovih lokaliteta, članovi Udruženja iz Hrvatske obišli su Crkvu svetog velikomučenika Georgija u Velikoj Kladuši, gdje je služen i parastos za nevino stradale žrtve. Gosti iz Hrvatske posebno su se zahvalili lokalnoj vlasti, što im  je pomogla oko organizacije godišnjice i uređenja lokaliteta oko spomenika.

VIDEO PRILOG