Servisne informacije, srijeda, 11. oktobar 2017. godine

– Elektronapajanje stanovništva jutros je uredno. A, zbog planiranih radova „Elektroprenosa“ BiH, TJ Bihać danas će od 09:30 do 17:30h bez napajanja električnom energijom biti više trafo – područja na području općine Velika Kladuša. Riječ je o trafo-područjima: Drenovac, Glinica-Pecka, Glinica, Farma Glinica, Glinica 2, Fejzovići 1 i 2, Mešići, Grabovac, Bosanska Bojna 1, 2 i 3, Jaretina, Delikatesa, RP Bosanska Bojna, Gradina, Radića Most, Vrnogračka Slapnica, Rohr-kamin, Mekanovići, Poljice 1, Vrnograč Grad, Farma Elezovići, Vrnogračka Glava, Grad, Šestanovac, GSM Pehovo, Maćeša, Vrnogračka Srida, Kurtići, Donja Slapnica, Farma Donja Slapnica, Vodovod, Jablan, Krokinac, Todorovska Slapnica 1, 2 i 3, Golubovići 1, 2 i 3, Čuturići, Čelinja, Mrcelji 1 i 2. Također, zbog radova „Elektrodistribucije“ Bihać, danas će u terminu od 09:00 do 16:00h bez struje biti i kupci koji pripadaju trafo-području Hukića brdo.

Isporuka pitke vode na području naše općine je stabilna.

– Prema informacijama iz „Komunalija“, odvoz komunalnog otpada i danas će se odvoziti u dvije smjene. „Komunalije“ danas počinju i sa akcijom prikupljanja krupnog otpada. Danas i sutra otpad će se odvoziti u ulicama lijevo i desno od ulice Ibrahima Mržljaka, na relaciji od Robne kuće do Graničnog prelaza, u ulici Đure Pucara Starog sa svim sporednim ulicama, te u ulicama Kulište, 1. maja i prof. Josipa Baća. Mole se građani da krupni otpad pripreme uz putnu komunikaciju, te pozovu neki od kontakt telefona 037/775 – 195, 062-938-758 i 062-938-491.

– U Klaonici „Meso Kasumović“ jučer je izvršen pregled mesa jednog teleta i jednog juneta za TR Mesnicu „Miljković“. Utvrđena je ispravnost za konzumiranje, saznaje RVK iz Veterinarske stanice Velika Kladuša.

Velikokladuški vatrogasci ne bilježe intervencije. Dežurni su bili Dizdarević i Zahirović.

– Jedno narušavanje javnog reda i mira i jednu saobraćajnu nezgodu evidentirala je Policijska stanica u proteklom periodu.

– Pomoć Hitne službe medicinske pomoći Doma zdravlja zatražilo je 38 pacijenata. Najčešći simptomi bili su visok tlak i otežano disanje. Dežurni doktori Mustafa Hodžić i Faruk Trgić na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu Bihać uputili su jednog pacijenta.

Gusta magla ovog jutra mjestimično smanjuje vidljivost u višim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Iz BIHAMK-a posebno izdvajaju puteve na području sjeverne i sjeverozapadne Bosne. Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Kako saznaje Radio Velika Kladuša, jutros se slabije saobraća na GP Velika Kladuša – Maljevac.

– Danas se u većem dijelu Bosne po kotlinama prije podne očekuje dugotrajna magla ili niska naoblaka. U drugom dijelu dana pretežno sunčano. U Hercegovini će biti sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka između 15°C i 22°C.

– Slično kao u proteklom periodu, uz povoljne biometeorološke prilike većina populacije će biti boljeg raspoloženja. U jutarnjim satima, kod osjetljivih osoba moguće su poteškoće usljed nižih temperatura i većeg sadržaja vlage u zraku. Sa odmicanjem dana će otopliti i biće ugodnije, prikladno za boravak na otvorenom.

Međunarodni dan borbe protiv prirodnih katastrofa, 11. oktobar posvećen je pitanju očuvanja okoliša i sprječavanju daljnjeg uništavanja planeta Zemlje. Godišnje se na planeti Zemlji dogode na stotine elementarnih nepogoda s nesagledivim posljedicama, ljudskim žrtvama i materijalnom štetom, a zadnjih godina se pokazao paradoks modernog vremena da, što je veći stepen tehnološke razvijenosti, to je veća izloženost prirodnim katastrofama a njihovi efekti razorniji.