Servisne informacije, srijeda, 17. maj 2017. godine

– Ukupno 63 pacijenta, sa uobičajenim simptomima poput problema sa disanjem, povišenim krvnim pritiskom i tjelesnom temperaturom, zatražila su tokom protekla 24h pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša. Dežurna je bila doktorica Semra Pajazetović. Četiri pacijenta upućena su na liječenje u KB u Bihaću.

– Iz velikokladuškog Porodilišta jutros nema novosti.

– Prema informacijama koje je RVK dobio u Policijskoj stanici, u protekla 24h jednom je narušen javni red i mir, a desile su se i dvije saobraćajne nezgode u kojima nije bilo povrijeđenih lica.

Vatrogasna jedinica Velika Kladuša, u protekla 24h nije morala intervenisati. Dežurni su bili Delanović i Kapić.

– Snabdijevanje građana pitkom vodom na području općine Velika Kladuša danas je uredno.

JKUP „Komunalije“ obavijestilo je javnost da je zbog tehničkih problema došlo do poremećaja u odvozu komunalnog otpada, te da će se odvoz komunalnog otpada vršiti svakodnevno u drugoj smjeni za one relacije koje ne budu izvršene u prvoj.

– Zbog planiranih radova Podružnice ED Bihać – PJ Velika Kladuša na elektro-energetskim objektima, danas i u naredna dva dana (18. i 19. maja) u vremenskom periodu od 08:00 do 16:00h doći će do prekida u isporuci električne energije građanima u trafopodručju Miljkovići, NN izlaz „Hukića Brdo“. Napajanje električnom energijom u ostalim dijelovima općine Velika Kladuša je stabilno.

– Također, zbog planiranih radova Elektroprijenosa – terenska jedinica Bihać na elektro-energetskim objektima, u naredna dva dana (18. i 19. maja) u vremenskom periodu od 06:00 do 06:20h doći će do prekida u isporuci električne energije građanima u trafopodručjima: Kućni Pjeskana, Trn, Nepeke, Šiljkovača 1 i 2, Šmrekovac, Miral, Begluk, Ćejvani, K1, Medica Organika, Grad 1, Stari Grad, Zagrad, Brezici, Zagrad 1 i 2, Dubrave 2, Gimnazija, Šabića Put, Joše 1 i 2.

– Prema informacijama iz Veterinarske stanice u klaonici „Meso Kasumović“ u proteklom periodu nije vršen pregled mesa radi ispravnosti za konzumaciju.

– Prema informacijama iz BIHAMK-a, danas se na putevima u našoj zemlji saobraća po mjestimično mokrom kolovozu, uz umjerenu frekvenciju vozila. Magla mjestimično smanjuje vidljivost u višim predjelima i u kotlinama. Na planinskim prevojima, kao i na dionicama koje prolaze kroz usjeke, mogući su sitniji odroni zemlje ili kamenja. Vozače savjetujemo da voze oprezno i da vožnju prilagode uslovima na putu. U toku su radovi na deminiranju terena, na magistralnom putu M-20 Trebinje-Ivanica. Na autoputu A-1 na dionicama Sarajevo zapad-Lepenica  i Zenica Jug-Kakanj, saobraća se sporije, zbog izvođenja sanacionih radova. Radovi se izvode i na magistralnim putevima: M-17 Jablanica-Mostar, M-16 Bugojno-Kupres i M-6.1 Mostar-Široki Brijeg. Vozače molimo da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju. Zbog radova koji još uvijek traju na području Hrvatske, na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, povremeno dolazi do usporenog saobraćanja. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

– Danas se u Bosni u jutarnjim satima očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U ostatku dana sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni su mogući povremeni i slabi lokalni pljuskovi. U Hercegovini vedro. Dnevne temperature zraka od 17 do 23, na jugu od 24 do 28 °C.

– Duži sunčani intervali pozitivno će djelovati na raspoloženje većine populacije, a hronični bolesnici i meteoropati neće imati jačih tegoba. Uz mogućnost poslijepodnevnih pljuskova, što bi moglo pokvariti ugođaj, osjet sparine će također biti izraženiji u drugom dijelu dana, stoga je poželjno ne pretjerivati sa aktivnostima.

– Današnji dan, 17. maj, od 1969. godine, u znak sjećanja na osnivanje Međunarodne unije za telekomunikacije i potpisivanje prve Međunarodne konvencije o telefoniji i telegrafiji davne 1865. godine, se obilježava kao Svjetski dan telekomunikacija. Cilj obilježavanja ovog datuma u svijetu jeste da se afirmišu informaciono-komunikacione tehnologije, odnosno značaj koji imaju za razvoj savremenog društva.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, se obilježava 17. maja s ciljem koordinacije međunarodnih događanja kojima se podiže svijest o kršenjima LGBT prava i potiče interes za LGBT prava širom svijeta. Datum Međunarodnog dana borbe protiv homofobije odabran je bio u sjećanje na odluku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kojom je 1990. homoseksualnost uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti.