Servisne informacije, utorak, 10. oktobar 2017. godine

– Jedno narušavanje javnog reda i mira te jednu saobraćajnu nezgodu bilježe službenici Policijske stanice Velika Kladuša. U nezgodi nije bilo povrijeđenih lica.

Velikokladuški vatrogasci imali su mirna protekla 24h, a dežurni su bili Sadiković, Štulanović i Dizdarević.

31 pacijent zatražio je pomoć u Hitnoj službi medicinske pomoći Doma zdravlja. Dežurni doktori Faruk Trgić i Samra Alibegić na dalje liječenje uputili su dva pacijenta. Preovladavali su povišen krvni pritisak, otežano disanje i povišena tjelesna temperatura.

– Isporuka električne energije je uredna, saznajemo iz Elektrodistribucije, Poslovnice Velika Kladuša.

Vodonapajanje na području općine Velika Kladuša je stabilno.

– Iz Veterinarske stanice Velika Kladuša RVK saznaje da jučer u Klaonici „Meso Kasumović“ nije bilo pregleda mesa radi utvrđivanja ispravnosti za konzumaciju.

– „Malonogometna liga radnika 2017“ koja je počela u nedjelju, 8. oktobra, nastavlja se danas utakmicama u okviru drugog kola. Učešće u ligi uzelo je 14 ekipa koje su raspoređene u 4 grupe. Danas se sastaju:

18:00h: Grupex – Regeneracija

18:30h: AmelŠeh – Policijska stanica

19:00h: Stolar komerc – Grand Benz

19:30h: Airvent – Komunalije

20:00h: Limotehna – Općina

– Kako saznajemo iz BIHAMK –a, magla ovog jutra mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama u višim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Posebno izdvajamo dionice u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima naše zemlje. Na putevima koji prolaze kroz usjeke i preko planinskih prevoja, upozoravamo na moguće odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Zbog radova u Hrvatskoj na GP Stara Gradiška-Bosanska Gradiška sužen je kolovoz, zbog čega se tokom dana može očekivati sporije saobraćanje.

– Danas se pretežno oblačno vrijeme očekuje u Krajini i zapadnim područjima Bosne. Na krajnjem sjeveru zemlje u jutarnjim satima prolazno može pasti malo kiše. U poslijepodnevnim satima u Krajini, zapadnim, centralnim i istočnim područjima Bosne se očekuju lokalni pljuskovi. U Hercegovini veći dio dana sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14°C i 19°C, na jugu zemlje do 22°C.

– Uz povoljne biometeorološke prilike većina ljudi će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod osoba osjetljivih na promjene biće slabije izražene. Neophodno je posvetiti nešto više pažnje odijevanju i zaštiti od nižih temperatura tokom jutarnjih i večernjih sati, osobito u unutrašnjosti zemlje. Mjestimično je moguća pojava magle, stoga bi hronični bolesnici trebali biti oprezniji prilikom boravka na otvorenom.

– Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. oktobra svake godine s ciljem podizanja svijesti o problemima mentalnog zdravlja, a proglasila ga je Svjetska zdravstvena organizacija. Obilježava se svake godine i cilj mu je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja širom svijeta kao i poticanje na ulaganje u sistem podrške mentalnom zdravlju. Zelena vrpca međunarodni je znak i simbol solidarnosti i podrške mentalnom zdravlju, te cilju smanjenja stigme i diskriminacije.