Sve ljepote odmarališta “Kvrkulja”

Ukoliko iz Velike Kladuše krenete regionalnim putem R 401 prema MZ Podzvizd nikako ne propustite priliku da svratite i nahranite se ljepotama odmarališta Kvrkulja. Ovo odmaralište od centra Velike Kladuše udaljeno je samo četiri kilometra i idelano je je mjesto za odmor za cijelu porodicu. Odmaralište ima više sadržaja, kao što su prirodno jezero, mlin koji je u funkciji za mljevenje žita na starinski način, igralište za djecu, te staze za šetnju.

Jezero, koje je jedno od ljepših sadržaja odmarališta „Kvrkulja“ je rezervat za patke, ali i ribogojilište za šarana i štuku. U jezeru nije dozvoljeno pecanje, ali postoji ideja da se na njemu odvijaju takmičenja u sportskom ribolovu. Mlin Kvrkulja je obnovljen na inicijativu  mještana Podzvizda koji su željeli mlin, kojeg je već u dobroj mjeri načeo zub vremena sačuvati od daljnjeg propadanja ali i od rušenja.

Mlin Kvrkulja je jedan od najstarijih mlinova na području naše općine i izgrađen je davne 1927. godine. Bio je mjesto okupljanja i druženja mnogih generacija Podzvižđana i susjednih mjesta i najava rušenja mlina probudila je njihovu emocionalnu povezanost i odlučnost da se mlin sačuva. Mlin kako je nekad izgledao i dalje krasi odmaralište Kvrkulja, a izgrađena je i njegova replika.

VIDEO PRILOG

Svakodnevno na odmaralište „Kvrkulja“ svrati nekoliko posjetioca, neko radi šetenje, neko radi kupanja, a neko čisto radi odmora. Odmaralište „Kvrkulja“ otvoreno je za sve doboronamjerne posjetioce. Dovoljno je da vodite brigu o sadržajima i čuvate čistoću, odnosno da prilikom odlaska sa odmarališta pokupite i ponesete sve otpatke. Ipak, ovo mjesto i njegove ljepote treba ostaviti i našim mlađim naraštajima.