Uređena i markirana pješačka staza na relaciji Zborište-Grljevac

Planinarsko drušvo „Velika Kladuša“ prije par godina uredilo je i markiralo pješačku stazu na relaciji Zborište-Grljevac. Staza je duga 5 kilometara i za sada je jedina  pješačka staza na području velikokladuške općine. Staza gotovo cijelom svojom dužinom prolazi kroz šumske predjele i prilagođena je sportistima, rekreativcima i zaljubljenicima u prirodu.

Kako nam je rekao Šefik Sadiković, predsjednik Planinarskog društva „Velika Kladuša“, staza je u potpunosti bezbjedna od eventualnih minsko-eksplozivnih sredstava. Hodajući ovom stazom susrešćete se sa netaknutom prirodom, domaćim životinjama u slobodnoj ispaši, kao i sa ostacima stare pravoslavne crkve i kamenim kuglama kao prirodnim fenomenima koje su slučajno pronašli mještani Zborišta.

Ova pješačka staza je pogodna kako za šetnju, tako i za dolazak na izlet na lokalitetu gdje se nalaze kamene kugle.  U periodu kad nisu velike suše, na ovom mjestu protiče planinski potok koji pravi kaskade i male vodopade, što ovom mjestu daje dodatni slikoviti doživljaj. Laganim hodom kompletna pješačka staza Zborište-Grljevac se pređe za oko dva sata.

VIDEO PRILOG