Velika Kladuša spremna za realizaciju CEB II: Izgradnja 20 stanova za raseljene i povratnike

U Velikoj Kladuši je u četvrtak, 18. maja održan sastanak na kojem su učesnici, predstavnici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i općine Velika Kladuša, sumirali rezultate dosad poduzetih aktivnosti u okviru projekta CEB II. Ovo je projekat koji se provodi u Bosni i Hercegovini i jedan je od preduslova za ulazak naše zemlje u Evropsku uniju. Krajnji  cilj mu je zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja.

U 9 općina projekti su već u poodmakloj fazi, dok se u ostalim općinama aktivno radi na stvaranju pretpostavki za početak realizacije projekta, istakla je Ševka Palo, zamjenica projekt menadžera projekta u Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica. Palo je navela da je veoma zadovoljna spremnošću općine Velika Kladuša za realizaciju projekta, naglasivši da su već usvojene određene odluke i odabrana lokacija za izgradnju objekta u kojem će 20 porodica dobiti stan…(poslušajte izjavu)

Vrijednost projekta CEB II za općinu Velika Kladuša je 724.561 euro od čega je Općina u obavezi da učestvuje sa oko 145.700 eura, a 578.850 eura biće izdvojeno iz sredstava kredita Razvojne banke Vijeća Evrope. Učešće općina sa definisanim iznosima podrazumijeva preuzimanje troškova za izradu elaborata, osiguranje potrebnih dozvola, obezbijeđenje lokacije i  kompletne infrastrukture. Općine će biti vlasnici stanova, a korisnici će u njima biti smješteni po modelu neprofitnog socijalnog stanja. To znači da korisnici stanove ne dobijaju u vlasništvo, već na korištenje dok su u potrebi.

U BiH je i dalje prisutan veliki broj kolektivnih centara čiji su korisnici građani koji su zbog rata i njegovih posljedica ostali bez svojih domova. U implementaciju projekta uključeni su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, UNHCR, entitetska i kantonalna resorna  ministarstva i općine koji su aplicirali za sredstva kod Razvojne banke Vijeća Evrope još 2011. godine, ali su se pretpostavke za početak realizacije projekta stvorile tek krajem 2015. godine, kada je kredit u iznosu od 60 miliona eura odobren. Na području Federacije BiH definisano je 59 podprojekata u kojima su svoje učešće definisale i općine, te su konkretne aktivnosti pokrenute u augustu 2016. godine, kada je potpisan supsidijarni Sporazum između Federalnog ministarstva finansija i Ministarstva finansija i trezora BiH.