Eko potencijali i problemi MZ Zborište

MZ Zborište bogata je prirodnim resursima, naročito šumom, može se pohvaliti i bogatim izvorištima pitke vode, a na njenoj teritoriji nalazi se čak 9 vodenica, linova na vodu. Kukuruzom je zasijano 100 hektara zemlje ove mjesne zajednice, malinom 20 hektara, a oko 5 hektara krastavcem. Sve navedeno predstavlja ogroman eko potencijal naročito u vidu proizvodnje eko čiste hrane. Prema riječima predsjednika ove, po površini najveće velikokladuške mjesne zajednice  Ragiba Cinca eko sliku donekle kvare dvije manje divlje deponije i devastirane hale Agrokomerca.

9 mlinova na vodu od kojih šest (6) još melje ljepši su detalj eko slike MZ Zborište.  Na jednom od tih mlinova koji se nalazi u naselju Ravnice u netaknutoj  prirodi melje Sedika Topalović. Interesantno je da se mlin kojeg je Sedika dobila od oca u nasljedstvo nalazi na samoj granici sa općinom Bužim. Mlin se nalazi na području općine Velika Kladuša, a Sedikina kuća na području općine Bužima, a dijeli ih samo jedan potočić.  Kako Sedika kaže: „Živim u Bužimu, a mlinarim u Velikoj Kladuši“.

MZ Zborište najjača je velikokladuška mjesna zajednica po proizvodnji mlijeka. Mlijeko koje se proizvede ovdje spada u najkvalitetnija mlijeka jer se krave hrane domaćom ishranom ističe Samir Cinac, koji se sa proizvodnjom mlijeka bavi već deset godina.

VIDEO PRILOG

Eko sliku MZ Zborište predstavili smo u sklopu projekta iz ekologije pod nazivom „Jačanje ekološke kulture građana“. Ovaj projekt sufinansira Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona iz ekoloških naknada za 2016. godinu, a Radio Velika Kladuša u sklopu istog realizira serijal emisija u kojima govorimo o ekološkim problemima u velikokladuškim mjesnim zajednicama, o eko potencijalima i drugim eko pitanjima na području općine Velika Kladuša.