Izvorište Gornji Zmajevac, izletište Donji Zmajevac, stari mlinovi na vodu, devastirane farme Dolovi i lokalitet nekadašnjih „Bazena“ eko potencijali i problemi MZ Mala Kladuša

Izvorište Gornji Zmajevac, izletište Donji Zmajevac, igralište „Borik“, izvor termalne vode, stari mlinovi na vodu, šumska bogatstva, plodno zemljište, samo su neki od eko potencijala velikokladuške MZ Mala Kladuša. Blagodati prirode i eko mogućnosti mjesne zajednica Mala Kladuša uveliko narušavaju eko problemi koji zahtijevaju hitno rješavanje, ističe predsjednik MZ Rasim Bektašević. Devastirane farme Dolovi gdje nesavjesni građani odlažu smeće i gdje se okuplja veliki broj pasa lutalica, te lokalitet nekadašnjih „Bazena“ gdje se također odlaže smeće samo su neki od eko problema koji kvare lijepu eko sliku ove mjesne zajednice.

Udruženje za zaštitu okoliša i unaprijeđenje kulture življenja „Horizonti“ osnovano je na području mjesne zajednice Mala Kladuša i prve svoje aktivnosti je imalo upravo na ovom području. U gotovo 11 godina postojanja Udruženje je realiziralo brojne akcije i projekte, a kao najznačajnije predsjednica Udruženja Saćima Omeragić ističe projekt „Zelene površine, pluća našeg grada“ koji se odnosio na uređenje parka kod Doma zdravlja, te uređenje izvorišta Gornji Zmajevac i uređenje izletišta Donji Zmajevac.

VIDEO PRILOG

Emisiju u kojoj smo govorili o eko problemima i potencijalima na području MZ Mala Kladuša zabilježili smo u sklopu projekta iz ekologije pod nazivom „Jačanje ekološke kulture građana“. Ovaj projekt sufinansira Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona iz ekoloških naknada za 2016. godinu, a Radio Velika Kladuša u sklopu istog realizira serijal emisija u kojima govorimo o ekološkim problemima u velikokladuškim mjesnim zajednicama, o eko potencijalima i drugim eko pitanjima na području općine Velika Kladuša.