Kladuška gulašijada i ove godine privukla veliki broj posjetilaca

Četvrta po redu „Kladuška gulašijada“ održana je u nedjelju, 6. augusta na platou ispred OŠ „25. novembar“.  Učešće je uzelo 14 ekipa, koje su puna tri sata kuhale gulaš sa svim onim kulinarskim dodacima i tajnama dobrog gulaša u nadi da će baš one zauzeti prvo mjesto. I ovogodišnja gulašijada bila je prilika za susret sa prijateljima, rođacima i poznanicima, a sve je to puno ugodnije uz dobar gulaš i hladno piće koje su okupljeni mogli naći na okolnim štandovima.

Izbor tročlanog žirija bio je da su najbolji gulaš imale dvije ekipe koje su podijelile prvo mjesto. Tako su laskavu titulu „prve kutljače Kladuše“ ove godine podijelile, mješovita ekipa u sastavu sedam privrednih subjekata (Restoran „Hamm“, TR „Behrić“ Todorovo, Disco club „Ex“, Radio Velkaton, Dico trans, Trimex i Refix), a prvo mjesto sa njima dijeli i restoran „Stara čaršija“.

Organizator i ovogodišnje Gulašijade  bila  je neformalna grupa Kladušana, koji iz čistog entuzijazma organiziraju ovu manifestaciju. Još od prve gulašijade, član ove grupe je novinar Amir Purić. Prema Purićevim riječima, idućih godina pokušaće se da organizaciju ove manifestacije preuzme neko udruženje ili organizacija, kako bi kao registrirani pravni subjekt lakše se došlo do sredstava potrebnih za organizaciju.

Ovogodišnjoj gulašijadi prisustvovalo je nekoliko stotina Kladušana, koji su strpljivo čekali da se proglase pobjednici kako bi nakon toga mogli probati gulaše koji su pripremani. Da su pripremljeni gulaši bili dobri, najbolja potvrda jesu ispražnjeni kotlići na kraju manifestacije.Za dobu atmosferu na „Kladuškoj gulašijadi“ pobrinuli su se članovi tamburaškog sastava „Muštuluk“ iz Cazina.

VIDEO PRILOG