Međunarodni dan mladih: Iz BiH mladi se masovno iseljavaju

Odluka o obilježavanju Međunarodnog dana mladih donesena je 1999. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih naroda u svojoj rezoluciji  prihvatila preporuku Svjetske konferencije ministara za mlade da će 12. august biti proglašen Međunarodnim danom mladih. Od 2000. godine taj se dan u svijetu kontinuirano obilježava, svake godine sa drugom temom u svrhu poboljšanja položaja mladih. Posljednjih godina položaj mladih u BiH nije se popravio, a mladi svoje nezadovoljstvo izražavaju sve masovnijim iseljavanjem iz države.

Glavni razlog za to je, prema riječima Jasmine Keserović, predsjednice Demokratske organizacije mladih (DOM) Velika Kladuša, što vlasti na svim nivoima ne uključuju dovoljno mlade u procese donošenja odluka…(poslušajte izjavu)

 

Glavni razlog sve masovnijeg odlaska mladih iz BiH jeste visoka stopa nezaposlenosti, koja kod ove populacije iznosi preko 60 %. Ono što je zaista zabrinjavajuće jeste trend odlaska mladih odmah poslije završetka srednje škole, jer  ne vide perspektivu na ovim prostorima. Da bi se trend iseljavanja bar usporio, kako nam je rekla Jasmina Keserović, potrebno bi bilo na svim nivoima usvojiti i impementirati strategije o mladima i mlade puno više uključiti u političke procese. Jer, ukoliko se kompletna zajednica ne uključi u poboljšanje položaja mladih, bojimo se da će BiH ostati bez značajnog dijela mlade populacije.