Nogomet nije samo muški sport: Emina sanja nastup za reprezentaciju BiH

Da nogomet nije isključivo muški sport, dokaz je mlada nogometašica Emina Balčinović iz Vrnograča koja laganim koracima gradi ozbiljnu  i perspektivnu karijeru. Prisjeća se onih dječijih uspomena, kada je lopta bila jedina zabava i kada je kao djevojčica uvijek posmatrala sa strane i čekala poziv. Poziv da dječacima bude potreban igrač viška. U ovom slučaju, igračica.

Već u ranoj dobi, Emina je pokazala talent za nogomet. Dok su djevojčice njenog uzrasta uživale u nekim drugim stvarima, Emina je s dječacima igrala nogomet. Ta ljubav prema nogometu toliko je rasla, da su snovi postali sve veći i pretvorili se u jedan zajednički san, a to je nastup i utakmica u ženskom nogometnom klubu. Ukoliko čvrsto vjerujete u snove, oni se i ostvare. Emina je 2014. godine odigrala utakmicu. Tu nogometnu iskru u njoj je „zapalila“ nastavnica Esmeralda Hodžić, koja je bila organizatorica ženskog nogometnog kluba u Vrnograču. To su bili i prvi koraci ženskog nogometa u Vrnograču. Nakon nekoliko mjeseci treninga, uslijedila je i utakmica sa ekipom „Željezničar 2011“ iz Bosanske Krupe. Da je riječ o ozbiljnoj ekipi, govori podatak da su te godine izborili plasman u žensku Premijer ligu.

Strah, trema, uzbuđenje, sve se skupljalo pred tih sudbonosnih nekoliko minuta utakmice. Emina je oduševila. Postigla je hatt-trick, a njena ekipa je slavila s 5:1.

Zbog sjajne predstave, nakon samo jedne utakmice, dobila je poziv trenera Željezničara da se priključi ekipi, što je i učinila. Nastavila je trenirati u Bosanskoj Krupi i nastupala u Premijer ligi naše zemlje.

Emina trenutno igra za ŽNK „Fortuna“ u Živinicama. U svojim nastupima ponosno predstavlja Veliku Kladušu, a nada se da će u budućnosti dobiti poziv u reprezentaciju. Njeni snovi postali su realnost, koja je od one male nogometne iskre, postala pravi sportski „požar“, koji će još dugo i neumoljivo da plamti.