Trovanje hranom je nešto što većina ljudi doživi barem jednom. Čuvanje hrane na neodgovarajućim temperaturama jedan je od glavnih razloga za pojavu bolesti uzrokovanih trovanjem hranom. Najčešći simptomi trovanja hranom su mučnina, povraćanje, dijareja, bolovi i grčevi u stomaku, te povišena temperatura. Iako su zarazi od trovanja hranom svi podložni, najopasnija je za trudnice, malu djecu, starije osobe, hronične bolesnike i osobe sa oslabljenim imunitetom. Trovanje hranom je češće ljeti, mada se javlja i tokom drugih godišnjih doba. Doktorica u Domu zdravlja Velika Kladuša Samra Alibegić (poslušajte izjavu)….
Najčešća komplikacija trovanja hranom je dehidracija, stoga se bolest najprije liječi tako da se pije više vode i čajeva, češće se jede juha. te se treba pridržavati dijetnog režima prehrane. Vrste hrane koje su podložne razvoju bakterija su: meso, perad, mliječni proizvodi, jaja, mesne prerađevine, ribe i druga morska hrana. Najbolja prevencija trovanja hranom je odgovarajuće hlađenje hrane, temeljito kuhanje hrane, te lična i higijena prostora, kao i higijena namirnica koje se koriste.