Osobe s visokim krvnim pritiskom trebale bi jesti više hrane bogate kalijem poput banana, tvrdi tim naučnika sa sjedištem u Kanadi.
Njihovo istraživanje sugerira da bi dodavanje više hrane bogate kalijem u prehranu, poput banana ili brokule, moglo imati veći pozitivan učinak na krvni pritisak nego samo smanjenje soli. Obično svrstana uz paradajz kao voće koje se najviše konzumira u svijetu, banana je popularna kao zasitan međuobrok pun energije i kao preventiva mamurluku zbog kalija, koji je čini obaveznom konzumacijom i za osobe s hipertenzijom.
“Praljudi su jeli puno voća i povrća i kao rezultat toga moguće je da su regulatorni sistemi našeg tijela evoluirali da najbolje funkcioniraju s prehranom s visokim udjelom kalija i niskim udjelom natrija”, rekla je Melissa Stadt, glavna autorica istraživačkog rada objavljenog u američkom časopisu bubrežne i opće fiziologije. “Današnja zapadnjačka prehrana ima mnogo više natrija, a manje kalija. To može objasniti zašto se visoki krvni pritisak nalazi uglavnom u industrijaliziranim društvima, a ne u izoliranim društvima”, kaže Stadt.
Povećana konzumacija slane prerađene hrane dovela je do porasta takozvanih bolesti životnog stila kao što su dijabetes i bolesti srca jer sve više i više ljudi usvaja sjedilački, manje fizički zahtjevan posao, kao i općenito stil života. A s visokim krvnim pritiskom koji pogađa procijenjenih 30 posto odraslih osoba u svijetu, prevalencija moždanog udara i bolesti bubrega porasla je.