Kao i svake godine, 16. oktobra se, u čast datuma osnivanja Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) obilježava kao Svjetski dan hrane, a posvećuje se nekom od trenutno aktuelnih problema vezanih za hranu i ishranu. Svjetski dan hrane 2024. traži rješenja kako bi se osiguralo da svi ljudi imaju dovoljno primjeren i redovit pristup raznolikoj, sigurnoj, hranjivoj hrani, a da nitko ne bude zakinut. Tradicionalno ovaj dan obilježen je u kladuškoj Drugoj srednjoj školi.
Za slatka i slana jela, zdrave proizvode, te voće i povrće pobrinuli su se kuhari, pekari, trgovci, voćari, poljoprivredni i prehrambenih tehničara ali i frizeri, kao i ostali učenici ove škole.
Svoj doprinos u obilježavanju ovog datuma, ali i u pripremanju hrane dali su i profesori. Profesorica Elmedina Jamak – Muminovi , kaže da je ova tema uvijek aktuelna, naročito u daba kada su mnogi lišeni pristupa hrani, naročito onoj zdravoj.
Prema riječima direktora škole Fikreta Hadžića osim što ova aktivnost ima za cilj ukazati na važnost proizvodnje hrane, prilika je ovo da se animiraju mladi da odaberu neko od zanimanja koja su vezana za proizovodnju i preradu hrane.
Svjetski dan hrane se svake godine obilježava 16. oktobra, na dan kad je 1945. godine u sklopu Ujedinjenih naroda osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO). Stručnjaci FAO-a ističu kako je nakon zraka i vode, hrana treća najosnovnija ljudska potreba, a pravo na hranu, uz pravo na život i slobodu, rad i obrazovanje, jedno od osnovnih ljudskih prava. Ističu kako više od 2,8 milijardi ljudi u svijetu ne može sebi priuštiti kvalitetnu prehranu, te da se oko 733 miliona ljudi u svijetu suočava s glađu zbog sve učestalijih vremenskih nepogoda, sukoba, ekonomskih padova, nejednakosti i pandemije.