U novom izdanju Poljoprivredne emisije razgovarali smo s Adilom Hamzićem, koji se iz hobija bavi uzgojem jagoda. Adil je nastavnik u OŠ „1. mart“ Vrnograč i bez obzira na poslovne obaveze, stiže da se bavi uzgojem jagoda, ali i drugih kultura. Adil se bavi uzgojem sitnije sorte, zenga jagode, koja je za razliku od industrijske, dosta ukusnija. Pored jagoda, Adil uzgaja i aroniju, a posadio je i lješnjake.
VIDEO PRILOG
S obzirom na veoma promjenjivo vrijeme ove godine, berba jagoda ove sezone počela je nešto kasnije u odnosu na prethodne sezone. Za uspješnu berbu potrebno je sunčano vrijeme, a ova godina donijela je mnogo kišnih dana. Adil ističe da su nestabilno vrijeme i duga zima uticali na kvalitetu ploda, ali da bi nadolazeći sunčani intervali trebali povoljno djelovati na daljni rast i zrelost jagoda. Iako se uzgojem ove kulture bavi iz hobija, Adil dnevno odvaja i do pet sati kako bi kontrolisao i čistio parcele jagoda, te kako bi spriječio pojavu česte bolesti kod ove sorte, a to je trulež.
Također, prilikom uzgoja ne koristi nikakve pesticide i ove jagode imaju deklaraciju bio proizvoda. Kao glavni savjet onima koji se žele baviti uzgojem ove kulture, poručuje da je najvažnije odabrati zdravu i kvalitetnu sadnicu, te uložiti mnogo truda i ljubavi. Kako sezona jagode traje poprilično kratko, oko mjesec dana, ljubiteljima ovog voća predlažemo da posjete Adila i što prije ugrabe svoju korpu crvenih i sočnih plodova.