Kako se približava kraj godine, pred poljoprivrednicima je ostala još jedna aktivnost, a to je jesenja sjetva s kojom će zaokružiti radove tokom godine. Ono što je prvi i ujedno najažniji korak u jesenjoj sjetvi, jeste odabir zemljišta i analiza s kojom bi se utvrdila pogodnost za određenu kulturu. To je i početna tvrdnja mladog agronoma Denisa Galijaševića iz Velike Kladuše, koji je fakultet završio u Tuzli…
Prema njegovim riječima, period jesenje sjetve traje onoliko koliko sama zemlja dozvoli. U periodu godišnjeg doba jeseni, poželjno je pripremiti sve za sadnju voćki, s obzirom da tada biljka razvija jači korijenov sistem i postaje otpornija. Od radova u vrtu i baštama preporučuje sadnju bijelog luka (češnjaka) oko kojeg nemamo mnogo posla. Sadi se u redove na dubini od 4 do 5 centimetara. Jedna od najvećih poljoprivrenih aktivnosti u jesenjoj sjetvi, jesu radovi oko pšenice.
Kako objašnjava Galijašević, pšenicu bi na jednoj parceli trebali maksimalno sijati do 3 godine, a nakon toga promijeniti kulturu ili samu parcelu. Potrebno je biti pažljiv i tokom prihrane i odabrati kvalitetno gnojivo. Kao manu stajskog đubriva navodi brzo isparavanje azota koji igra važnu ulogu u samom razvoju biljke. Primjenom samo stajskog đubriva ne osiguravamo dovoljnu količinu hranjiva, pa se uz stajski obavezno primjenjuju i mineralna NPK gnojiva.
Kakvu god kulturu odlučili sijati u ovo godišnje doba, obavezno je provjeriti tip zemljišta uz analizu, a uz to, potrebno je birati čisto sjeme s velikom energetskom klijavosti koju možete provjeriti na deklaraciji proizvoda.
Za kraj razgovora Denis nam je otkrio i da svoj životni put želi nastaviti u Velikoj Kladuši, te svojim znanjem doprinijeti u poljoprivrednom razvoju kako naše općine, tako i kantona. Razgovor sa agronom Denisom Galijaševićem na temu „Jesenja sjetva“ poslušajte u programu RVK-a u nedjelju, 11. novembra u Općinskim aktuelnostima od 18:00h, kao i u četvrtak, 15. novembra od 11:00h u novom izdanju Poljoprivredne emisije.