1. maj, praznik rada posebno asocira na roštilj i pečenje, naročito jagnjeće pečenje. U posljednje vrijeme jagnjetina se veže sa učestalim oboljenjem iz reda zoonoza, brucelozom. Za sigurno konzumiranje jagnjetine i bezbrižno uživanje u prvomajskim praznicima glavna preventivna preporuka Seada Bećirovića, doktora veterinarske medicine u velikokladuškoj Veterinarskoj stanici je da se kupuje meso, odnosno jagnjad i ovce od poznatih ovčara čije su životinje vakcinisane i obilježene (poslušajte izjavu)…
Bruceloza je zarazna bolest domaćih životinja, a najčešće obolijevaju ovce, goveda i koze. Vrlo lako može preći i na ljude koji dolaze u kontakt sa zaraženim životinjama. Zaraza na čovjeka prenosi se direktnim kontaktom sa živom životinjom ili konzumiranjem životinjskih proizvoda koji nisu termički obrađeni. Bolest je nespecifična i ukoliko se ne otkrije i ne liječi na vrijeme, može dovesti do težih posljedica pa i do tjelesne invalidnosti (poslušajte izjavu)…
Prema riječima Bećirovića bruceloze ima i na području velikokladuške općine, jer je nedavno u jednom stadu od 15 ovaca 14 ih bilo pozitivno na brucelozu. Stoga je, prema riječima Bećirovića važno pridržavati se datih savjeta, kupovati vakcinisanu i označenu jagnjad i ovce, te pri kontaktu i klanju biti krajnje oprezan.