Neadekvatno skladištenje hrane tokom ljeta, te konzumiranje pokvarene hrane može uzrokovati više zdravstvenih tegoba. Najčešće je to trovanje hranom uzrokovano bakterijom iz skupine salmonele. Simptomi trovanja hranom javljaju se u vidu mučnina, povraćanja, proljeva, trbušnih grčeva i drugih probavnih smetnji. Također, moguća je i povišena temperatura, umora, vrtoglavica i smanjeno mokrenje. Simptomi trovanja hranom mogu bit od lakših do vrlo teških, koji mogu ostaviti trajne posljedice u organizmu. Doktorica u Domu zdravlja Velika Kladuša Amra Zulić (poslušajte izjavu)…
Prilikom pojave prvih simptoma trovanja hranom, vrlo je važno nadoknaditi gubitak tekućine i tako spriječiti dehidraciju, ističe naša sugovornica i dodaje da se u slučaju trovanja hranom treba javiti ljekaru. Prema njenim riječima svako godišnje doba nosi svoje prehrambene navike i najvažnije je slušati svoj organizam. Savjetuje jelovnik bogat voćem i povrćem, te konzumaciju dosta tekućine (poslušajte izjavu)…
Za pravilno čuvanje hrane i sprječavanje trovanja vrlo su važni čišćenje, kuhanje i hlađenje. Važno je da površine na kojima se koriste namirnice budu čiste, hranu je potrebno dobro isprati, a najvažnije je da ruke budu čiste. Termička obrada druga je najvažnija stavka prilikom rukovanja hrane. Hlađenje hrane jedan je od ključnih faktora zaštite namirnica od kvarenja.