Svjetski dan hrane obilježava se svakog 16. oktobra, na datum kada je osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO). Moto ovogodišnjeg obilježavanja jeste da se uspore migracije stanovništva iz ruralnih područja, zbog opasnosti da bi se zbog prevelikih migracija mogla ugroziti poljoprivredna proizvodnja i proizvodnja hrane. Povodom obilježavanja ovog značajnog datuma, kao i prethodnih godina i ove godine velikokladuška Druga srednja škola organizirala je prezentaciju prehrambenih proizvoda svojih učenika, istakla je profesorica Elmedina Muminović (poslušajte izjavu)…
Glavninu tereta pripremanja hrane ponijeli su učenici iz odjeljenja kuhara i pekara, a olakšavajuća okolnost jeste što škola ima sopstvenu pekaru u kojoj se održavaju časovi praktične nastave. Treba pomenuti da su učenici dio pripremljene hrane donirali socijalno ugroženim porodicama.
Nakon prezentacije koja je održana u školi, učenici i profesori preselili su se na plato ispred robne kuće gdje su organizirali akciju prodaje kolača, a sav prihod od prodaje biće uplaćen na račun učenice Gimnazije Hane Galijašević, kako bi se pomoglo da ova odlična učenica ode na takmičenje u Sjedinjene Američke Države, na prestižni Univerzitet Yale. Predsjednica Vijeća učenika, Melita Karajić (poslušajte izjavu)…
Ono što je pohvalno u ovoj akciji, jeste trud i solidarnost učenika i profesora koji su učestvovali u akciji.