Učenici JU Druge srednje škole, zajedno sa svojim profesorima danas su prigodnim programom obilježili Svjetski dan hrane. Učenici zanimanja kuhar, pekar, prehrambeni i poljoprivredni tehničar, te učenici koji su članovi ekološke sekcije pripemili su razne vrste jela i u prostorijama škole počastili kolege i sve prisutne.
Kao i prethodnih godina, cilj obilježavanja ovog dana jeste da se pokuša stvoriti “svijet bez gladi”, što je tema Svjetskog dana hrane 2018. i jedan od glavnih ciljeva održivog razvoja koje je postavio UN. Na ovu temu govorila je i profesorica Elmedina Muminović Jamak, koja je istaknula da budućnost leži u proizvodnji hrane… (poslušajte izjavu)
Učenici su sa ponosom predstavili svoje šandove i bogatu ponudu… (poslušajte izjavu)
Kako bi se obezbijedila dovoljna količina hrane u svijetu, poljoprivredni sektor će 2050. godine morati proizvesti 50 posto više hrane, hrane za životinje i biogoriva u odnosu na 2012. Godinu. Stoga, kao poruku svim mladima koji se dvoume da li upisati zanimanje kuhara ili pekara, profesorica Elmedina upućuje toplu preporuku da se odluče na ove profesije jer će, u cilju povećanja proizvodnje hrane u svijetu i smanjenja gladi, ove profesije itekako važiti za deficitarna zanimanja.