Dubai čokolada oduševila je TikTok ovog ljeta, a ime je dobila jer se mogla kupiti samo u ovom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata. U međuvremenu je taj blok mliječne čokolade punjen kremom od pistacija i s kadaif rezancima postao toliko popularan da se počeo izvoziti u druge zemlje svijeta, a Internet je smislio i recept za sve one koji nemaju pristup, a žele ga probati.
Dubai čokolada dobila je ime jer se isprva samo mogla kupiti u ovom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata – prema nekim medijskim zapisima košta oko 68 dirhama, odnosno oko 18 eura.
Osmislila ju je Sarah Hamouda, slastičarka britansko-egipatskih korijena sa stalnom adresom u Dubaiju kako bi utažila svoje trudničke želje.
Zahvaljujući društvenim mrežama čokolada je postala popularna širom svijeta, a kako nije bila dostupna izvan Dubaija ljudi su počeli raditi njezine kopije.
Sastojci za ovu čokoladu nigdje u svijetu nisu jeftini. Ovoga ljeta zbog Dubai čokolade vladala je nestašica kreme od pistacija u Sjedinjenim Američkim Državama što je dodatno uvećalo njezinu cijenu.
Ne vjerujete? Evo vam recept za Dubai čokoladu. Probajte je sami napraviti, pa vidite koliko ćete potrošiti novca.
Kadaif rezanci sastavni su dio brojnih grčkih i turskih slastica, a hrskavo su iznenađenje i takozvane Dubai čokolade koja jeveliki hit na društvenim mrežama.
U nastavku teksta donosimo vam recept upravo za viralnu Dubai čokoladu.
Vanjski dio trebao bi biti sladak i gladak, ali prava zvijezda je nadjev od pistacija, malo tahinija i kadaifa – orašastog okusa, i kremasto-hrskave teksture koja ostavlja bez teksta i najbrbljavije kritičare.
Čokoladu možete napraviti i bez posebnih pomagala u običnom kalupu za kruh koji ste prekrili papirom za pečenje. No ako želite autentičan doživljaj nabavite silikonski kalup za izradu čokolade.
Sastojci:
- 250 g mliječne čokolade
- 180 g kreme od pistacije
- 75 g kadaif razanaca
- 30 g maslaca
- 10 g tahini paste
- 1 čajna kašičica kokosovog ulja
- prstohvat soli
Priprema:
- U tavi zagrijte malo maslaca, pa na njemu prepržite kadaif rezance koje ste prethodno usitnili nožem.
- Pržite rezance par minuta dok ne postanu hrskavi i ne dobiju zlatno-smeđu boju.
- Pomiješajte hrskave rezance s kremom od pistacije i tahnijem. Dobro promiješajte i stavite sa strane.
- Rastopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj s malo kokosova ulja.
- Premažite polovicu rastopljene čokolade preko silikonskog kalupa za izradu čokolade.
- Napunite ga nadjevom na bazi pistacije i kadaifa, pa sve zajedno ponovo prekrijte s ostatkom rastopljene čokolade.
- Stavite čokoladu u ledenicu na pola sata da se stvrdne.
- Otrgnite komadić čokolade i uživajte. Dobar tek!