Jesen je sezona gljiva i stanovništvo Velike Kladuše zalazi u šume i prikuplja raznorazne plodove i vrste gljiva, koje su, kako nam kaže naš sagovornik Ibrahim Kamenjašević, predsjednik i jedan od osnivača Udruženja gljivara ”Vrganj”, idealne kao zamjena za meso. Međutim pri odlasku u šumu, veoma je bitno biti oprezan. Propisno se odjenuti, ali i paziti prilikom branja gljiva. Kod njih zaista vrijedi ona izreka ” Izgled vara”, poručuje Kamenjašević.
Potrebno je ispoštovati nekoliko koraka za ubiranje gljiva i ponijeti prikladnu korpu za prikupljanje, pvc vrećice nikako nisu dobar izbor. ”Uvrnuti gljivu lijevo desno, iščupati je polako iz zemlje, mjesto na kojem je bila lagano prekriti zemljom i lišćem, kako bi nove gljive tu rasle, na licu mjesta je očistiti da spadnu spore i staviti je u prozračnu korpu da kada idete dalje šumom, praktično sijete te gljive koje ste ubrali za narednu sezonu. Pored toga važno je ne ubirati baš sve gljive sa jednog područja, ne treba ubirati ni previše mlade, ni previše stare gljive, a svako treba da uzme onoliko koliko mu je dovoljno, ne treba biti pohlepan”, kaže Kamenjašević.
Na području Velike Kladuše mogu se ubrati gljive uistinu zanimljivih naziva, pa tako imamo brezovu gubu, šumsko pile, puranov rep, blagva (rujnjača, crvena pečurka), lisičarka, sunčanica (prstenjača), somunjara (vrganj), a najotrovnija od svih je zelena pupavka, koja je smrtno otrovna. Pored nje tu su i muhara, ludara, bljuvara, sumporača i veoma je bitno ubirati samo one gljive za koje ste sigurni da nisu otrvone, ukoliko imate sumnju, najbolje ih je ne dirati.
Nedavno, u sklopu manifestacije ”Kladuški dani poljoprivrede” građani Velike Kladuše su imali priliku posjetiti štand Udruženja gljivara ”Vrganj” na kojem su se mogli upoznati sa oko pedeset gljiva koje se mogu prikupiti na području Velike Kladuše. Ovakav projekat imao je za cilj educirati stanovništvo i posjetioce koje gljive su jestive, a koje iako izgledaju slično, ipak su otrovne.
U budućnosti ovo Udruženje planira napraviti katalog gljiva Velike Kladuše, a potom i edukacioni park, na kojem će osim izložbenog materijala biti moguće i prodavati i kupovati gljive, provjerenog porijekla. Cijeli razgovor poslušajte na linku ispod…