Širom planete svakog 16. oktobra oblježava se Svjetski dan hrane, koji je ustanovljen 1981. godine na inicijativu Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO). Ove godine, globalna kampanja posvećena je pravilnoj ishrani u funkciji smanjenja problema gladi u svijetu, kao jednom od ciljeva održivog razvoja definisanih za period do 2030. godine. Kao i ranijih i ove godine ovaj dan obilježen je u Drugoj srednjoj školi Velika Kladuša. Učenici zanimanja kuhar, pekar, prehrambeni tehničar, te učenici drugih zanimanja pripremili su razne vrste jela koja su se mogla vidjeti i degustirati u holu škole. Mediha Arnaut, profesorica ekologije i biologije (poslušajte izjavu)…
Osim su učenici zaduženi za obilježavanje ovog datuma pripremljenu hranu podijelili sa svojim školskim kolegama, profesorima i ostalim prisutnima, slatkim i slanim jelima počastili su i članove Udruženja „I mi postojimo“(poslušajte izjavu)…
Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, gojaznost i razni oblici neuhranjenosti trenutno pogađaju svakog trećeg stanovnika naše planete, a smatra se da će već 2025. godine, njima biti pogođena čak svaka druga osoba na svijetu.