Krajiška trahana i omač, naša tradicionalna jela nedavno su upisana u Registar garantirano tradicionalnih specijaliteta. Prema riječima Enesa Arapovića, predsjednika Obrtničke komore Unsko – sanskog kantona, koja je i nosilac aktivnosti oko upisa, ovo su prvi proizvodi u BiH registrirani oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta (poslušajte izjavu)…
Upisivanjem tradicionalnih krajiških proizvoda trahane i omača u Registar omogućit će se certifikacija postojećih i novih proizvođača tradicionalne hrane, a naročite prednosti imat će mali proizvođači hrane. „Kroz projekt je predviđena certifikacija najmanje dva postojeća proizvođača i dva nova proizvođača koji će se certifikovati i imati pravo korištenja oznake na svojim proizvodima. Obrtnička komora će nastojati da se to proširi na veći broj proizvođača, s tim da ćemo svakako voditi računa o zakonskim regulativama u pogledu korištenja oznake i certifikacije proizvođača” kaže Arapović. Ističe i druge benefite ovog upisa, između ostalog i na polju turizma. “Ovim čuvamo, štitimo i promoviramo naše tradicionalne vrijednosti, ali i obogaćujemo gastronomsku i turističku ponudu našeg Kantona“, kaže Arapović (poslušajte izjavu)…
Naš sagovornik dodaje da je već pri Obrtničkoj komori Kantona osnovano Udruženje proizvođača tradicionane hrane. Projekat finansira USAID.