“Kafu mi, draga, ispeci baš kao da je draga dušo za tebe”…Danas su ostali samo stihovi ove poznate sevdalinke, a tradicionalna priprema kafe uz pomoć dolafa postala je prava rijetkost. Upravo na Međunarodni dan kafe koji se obilježava 01. oktobra posjetili smo Hatidžu Rizvić iz Podzvizda koja nas je podsjetila kako se nekad u dolafu pržila kafa. Video pogledajte ovdje…
Dolaf je cilindrični metalni spremnik kroz koji prolazi metalna šipka koja je na jednoj strani drška, a na drugoj oslonac. Drška je nešto duža i na kraju ima drveni dio koji je izolator toplote. Taj dio držite u ruci i rotirate dolaf kako bi se kafa pržila ravnomjerno. Na sredini cilindričnog dijela ima otvor u koji sipamo kafu, i kasnije periodično provjeravamo nivo prženja. U današnje vrijeme kafe se organiziraju preko sms poruka, društvenih mreža, no nekada je to bilo potpuno drugačije, priča nam Hatidža. Dok se kafa u avliji pržila, komšije su se spremale da vam dođu u goste i nije bilo onog ko bi odolio mirisu pržene kafe.
Nakon što se kafa isprži i ohladi, onda se samelje u mlinu. Cijeli proces je ponekad trajao i više od 30 minuta, ali dok se čekalo i kvalitetno se razgovaralo. Nije bilo kolača kao danas, već su vrijedne domaćice pripremale ono što su stigle.
Čini nam se da je kafa u Hatidžino vrijeme imala nešto drugačiji i posebniji status. Prije svega nije bila usputna, već maksuzna. Na kraju našeg druženja, maksuz smo i popili kafu razgovorušu zajedno sa Hatidžom i članicama UŽ „Ašik Kaldrma“ iz Podzvizda. Da, nekad se razgovaralo i uživalo u posebnim momentima, a danas nas kafa, nažalost, često prođe u tišini i društvu mobitela.