Samo kilometar od centra Velike Kladuše još uvijek se žito melje na način kako su to radili naši stari, na vodeni mlin. Mlin „Gunjac“ u naselju Zagrad postoji još od 1940. godine. Tokom 84 godine postojanja odolijevao je vremenu i dešavanjima, više puta je obnavljan, ali je zadržavao svoj izvorni izgled, kaže sadašnji vlasnik Dragan Mržljak. Video prilog pogledajte OVDJE
Dragan je mlin naslijedio od svoga oca, a sa svojim sinom ga je obnovio i zajedno ga danas koriste i čuvaju od propadanja i zaborava. U mlinu „Gunjac“ melju se gotovo sve vrste žitarica, a oni koji nemaju svoje žitarice brašno iz „mlina na vodu“ mogu kupiti kod Dragana. O ukusu i nutritivnim vrijednostima brašna iz „mlina na vodu“ dobro znaju oni koji su ga koristili ili ga koriste, ističe Dragan.
Zbog dobrog vodostaja Grabarske mlin „Gunjac“ je u funkciji gotovo tokom cijele godine, mada kako kaže sadašnji vlasnik, ovog ljeta bio je i van funkcije zbog suše. Mlin „Gunjac“ se nalazi odmah uz glavnu cestu. Doda li se tome i prirodno okruženje, te žubor vode, ne čudi da je ovaj mlin jedno od dražih mjesta za odmor i druženje slučajnih prolaznika, ali i onih koji se maksuz upute prema mlinu. Dragan kaže da se sjeća vremena kada se žito dovozilo sa konjskim kolima, a danas je slika drugačija, žito se dovozi automobilima.