Odlukom vlade Unsko-sanskog kantona formirana je kao samostalna ustanova JU II srednja škola. U petak, 05.februara je u Velikoj Kladuši obilježena 16. godišnjica ove škole. Za ovu prigodu upriličeno je druženje u prostorijama ustanove. Svojim prisustvom svečanost su uveličale mnogobrojne zvanice iz Velike Kladuše, općinski načelnik Edin Behrić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Edina Abdić – Pleho, kolektiv škole na čelu sa direktorom Husnijom Kudićem, roditelji, učenici i prijatelji škole.
Program proslave obuhvatio je sportska takmičenja, prezentacije zanimanja, kao i sadržajan kulturno – umjetnički program. Učenici škole predstavili su se recitiranjem poezije, izvedbom pjesama pokazavši talent u interpretaciji, kao i jednim edukativnim skečom. Kroz skeč učenici su podsjetili na važnost uloge roditelja u obrazovnom procesu djece, te kroz komediju prikazali da zasluga za dobijenu lošu ocjenu gotovo uvijek ide na račun učenika, a ne nastavnika. Prisutnim gostima u uvodnom obraćanju obratio općinski načelnik Edin Behrić koji je istakao važnost obrazovanja za Veliku Kladušu. Čestitavši Dan škole ovoj ustanovi, Behrić je naglasio da su školske ustanove fabrike koje proizvode mlade kadrove za budućnost (poslušajte izjavu)…
Nakon obraćanja općinskog načelnika , prisutnima se i obratio direktor škole Husnija Kudić. U ugodnom raspoloženju, direktor škole je upoznao goste sa strukturom škole, njezinoj ulozi u obrazovnom segmentu Velike Kladuše, te koliko su tehnička zanimanja bitna u usavršavanju mlade osobe (poslušajte izjavu)…
Zanimanja s kojim raspolaže II. Srednja škola su: Poslovno-pravni tehničar, ekonomski tehničar, hemijski tehničar, prehrambeni tehničar, trgovac, kuhar, pekar, voćar-vinogradar. Nakon završenih tehničkih škola stvorena je kvalitetna podloga za upis na pravni, ekonomski, biotehnički, kao i ostale društvene i tehničke fakultete. Stručna zanimanja obavljaju praksu tokom trogodišnjeg školovanja i odmah po završetku škole spremni su za rad u svojoj struci. Školske 2015/16. godine obrazovnim procesom obuhvaćeno je 715 učenika, koji su raspoređeni u 28 odijeljenja: 8 prvih, 9 drugih, 6 trećih i 5 četvrtih razreda. Po završetku proslave pristupilo se degustaciji proizvoda koji su, svojim stečenim vještinama, pripremili učenici ove škole. Zadovoljstvo na licima gostiju govorilo je o njihovom kvalitetu, ali i ukusu.
Autor: Almir Kasupović