Celijakija je doživotna bolest koju obilježava trajna nepodnošljivost na gluten, bjelančevinu koje ima u žitaricama: pšenici, raži, ječmu, odnosno u 70 posto industrijski proizvedenih prehrambenih proizvoda. Celijakija je bolest probavnog sistema. Gluten koji se unosi hranom doslovno postaje otrov koji teško oštećuje sluznicu tankog crijeva, te tako izaziva opasne zdravstvene probleme. Bolest zahvata sve dobne skupine, češća je i simptomi su najjasniji kod mlađe djece, a vežu se uz probavne probleme, čest proljev ili tvrdu stolicu, povraćanje, te nadutost. Azra Kudić – Keserović, pedijatrica u velikokladuškom Domu zdravlja (poslušajte izjavu)….
Istraživanja pokazuju da je celijakija genetska bolest. Jedini lijek za oboljele je bezglutenska dijeta koje se moraju strogo pridržavati cijeli život (poslušajte izjavu)…
O celijakiji se malo govori u javnosti jer nema lijekova, pa ni podrške farmaceutske industrije, a ukoliko se ne otkrije na vrijeme ili se ne pridržava bezglutenske dijete posljedice su opasne, ističe naša sugovornica (poslušajte izjavu)…
Celijakija zahtijeva poseban jelovnik, dopuštene su sve vrsta voća, povrća i mesa. U prehranu treba uključiti i ribu, jaja, mlijeko, margarin, vrhnje, jogurt, te sireve. S druge strane, strogo je zabranjeno jesti pšenicu, raž, ječam te sve njihove prerađevine i proizvode poput kruha, pizze ili tijesta.