Proizvodnja zdrave hrane glavni je cilj osnivanja i postojanja OPG „Sefić“ u Vrnogračkoj Slapnici. Vlasnika Mustafu Sefića nije spriječila ni činjenica što je stopostotni invalid da iskoristi idealne uslove ovog kraja za ekološku proizvodnju i preradu voća i povrća.
Među prvima na našem Kantonu zasadio je aroniju na dva dunuma, a kasnije i na još jedan dunum zemlje. Kaže, radi se o potpuno „divljem“ uzgoju aronije od čijeg ploda na potpuno ekološki način pravi sirupe, džemove i ostale prerađevine.
Osim aronije Mustafa je na svom imanju zasadio, odnosno „kalemio“ razne vrste voća, oko 45 vrsta; grožđa, lijeske, krušake, jabuke, smokave, trešnje, hašlame, orah itd. Prerađuje Mustafa i bazgu, glog i druge plodove iz prirode. Kaže u proizvodnji i preradi vodi se time da svaki njegov proizvod bude ekološki zdrav, da bude lijek, odnosno da ima ljekovita svojstva. To su njegovi kupci davno prepoznali i priznali, jer uspije sve poizvedeno rasprodati.
Osim navedenog Mustafa i njegova supruga veliki su zaljubljenici u cvijeće, tako da njihovo dvorište krasi preko 300 vrsta cvijeća, ukrasnog drveća i grmlja, od koji su neki i dosta rijetki. Mustafa ima u planu svoje imanje pretvoriti u malo seosko turističko imanje, gdje bi se svaki posjetioc mogao odmoriti, te kupiti i konzumirati zdravo.
Video prilog je urađen u sklopu projekta „Biram ekološki – živim zdravo“ koji Radio Velika Kladuša realizira uz podršku sredstava iz ekoloških naknada Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona. Kroz projekt predstavljamo lokalne proizvođače ekološki uzgojene hrane i proizvoda.