Krajiška kuhinja oduvijek je zauzimala prepoznatljivo mjesto u bogatoj i raznolikoj trpezi bosanskohercegovačkih jela. Ipak, moderan i brz način života odigrao je veliku ulogu u tome da pojedina stara bosanska, krajiška jela, koja su bila simbol jednog vremena, padaju u zaborav. Bez obzira na to, i dalje se u brojnim domaćinstvima pripremaju slana i slatka jela koja su dio krajiške kuhinje. Da bi stolovi, a nekada sofre, i dalje bili bogati tradicionalnom hranom i poslasticama, u tome će uveliko doprinijeti knjiga „Krajiška sofra“.
Ideja za nastankom, potakla je od Udruženja žena „Đul“ iz Crvarevca, čija predsjednica Senajda Mašinović ističe kako su se članice za ovaj projekt opredijelile kako bi otrgnule od zaborava tradicionalnu krajišku hranu…
Koliko je bilo neophodno da se realizira ovakav jedan projekt, govori i zanimljiv podatak da je ovo tek druga knjiga ovakve vrste. Urednik knjige „Krajiška sofra“, prof. Amir Sijamhodžić podsjeća da je nakon knjige Smaila Lelića „Gurman Bosanska kuhinja“, svjetlo dana ugledala i „Krajiška sofra“ u kojoj su utkani recepti tradicionalne kuhinje. Ističe da se u navedenoj knjizi može pronaći oko 200 recepata krajiške kuhinje i siguran je da će knjiga naći svoje mjesto u domaćinstvima i institucijama koje se bave promocijom hrane…
Knjiga je nastala kao plod rada 11 Udruženja koji djeluju na području Unsko-sanskog kantona. Nakon prve promocije u Velikoj Kladuši, projektom su predviđene promocije u Bužimu, Cazinu, Bosanskoj Krupi, Bihaću i Sanskom Mostu.
Na 230 stranica knjige mogu se pronaći recepti brojnih slanih i slatkih jela, kao i zimnice. Burek, čilbur, keške, baklava, brdari, đuzlema, čupavci, razni kompoti i sokovi, ajvar i specifična jela u Krajini, samo su neki od recepata kroz koje vas vodi „Krajiška sofra“. Projekat kuharice u vidu tradicionalnih krajiških recepata podržan je u okviru programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI).