Septembar i početak jeseni, idealan je period za boravak u šumi i gljivarenju. Područje Velike Kladuše obiluje različitim vrstama gljiva, ali treba biti na oprezu. Šefkija Pehlić u slobodno vrijeme bavi se gljivarenjem i daje prednost knjigama (knjiga.ba) kao literaturi za informisanje u odnosu na internet.


Sezona je jesenjeg vrganja, lisičarki i ostalih šumskih poslastica, od kojih se može i zaraditi. Firma „Bašo“ d.o.o. Velika Kladuša otkupljuje vrganje, lisičarke i crne trube. Cijena za vrganj prve klase iznosi 7KM po kilogramu, 4KM za drugu i 1KM za treću klasu. Vrganj popularno nazivaju „kraljem“ gljiva, a Pehlić savjetuje da ih je izuzetno lako razlikovati od nejestivih i otrovnih.

Sve gljive koje asociraju na vrganj i imaju bijeli/svijetli šešir (klobuk) i crvenu stabljiku su nejestivi. Kako kaže, nekad se smatralo da gljive treba odrezati nožem, međutim, novije istraživanje pokazuje da je pravilno gljivu ubrati iz zemlje. Neophodno je ponijeti specijalni zakrivljeni nož s četkicom i gljivu očistiti u šumi, bez dodatnog pranja vodom kod kuće, kako bi zadržala kvalitetna svojstva.
Kao najbolju gljivu na našim prostorima preporučuje blagvu, dok se lisičarka smatra jednom od najljekovitijih gljiva.

Kako bi u gljivama mogli uživati tokom cijele godine, najbolji način za to jeste sušenje, a na posljednjem mjestu dolazi zamrzavanje.
Šefkija se nada da će u narednom periodu u Velikoj Kladuši biti registrirano Udruženje gljivara koje bi promovisalo ovaj hobi, ali i na razne načine, putem sajmova ili predavanja, educiralo ljude o raznim vrstama gljiva.
Poslušajte zanimljiv i edukativan razgovor sa Šefkijom Pehlićem o tome kada je najbolje ići u gljivarenje, kako postupati i odnositi se prema gljivama. Šefkija je aktivan i na društvenim mrežama gdje je prikupio informacije za više od 700 različitih vrsta gljiva…