U organizaciji kladuške Poljoprivredne apoteke „Bašo“ i uz podršku Općine Velika Kladuša, u subotu, 08. februara u Velikoj Kladuši održano je edukativno predavanje na temu „Tehnologija i proizvodnja krastavca kornišona“. Veliki broj prisutnih poljoprivrednih proizvođača na ovaj način informisan je o uslovima i načinu organizovanja proizvodnje krastavaca kornišona u 2025. godini. Prisutni su dobili značajan broj informacija sa prednostima ove proizvodnje u odnosu na druge poljoprivredne djelatnosti i njenom isplativošću, odnosno zaradom koja se može ostvariti.
Bekir Dolić, dipl ing. poljoprivrede i dugogodišnji proizvođač krastavaca kornišona iskoristio je ovo predavanje da prisutnima predstavi svoje dugogodišnje iskustvo u ovoj proizvodnji. Sve ono što je naučio u prethodnih deset godina, kako kroz suradnju sa poljoprivrednim proizvođačima, ali i ono što je primjenjivao na svojim parcelama, Dolić je prezentirao zainteresiranima u Vijećnici. Istaknuti su problemi sa kojima se susretao, noviteti u tehnologiji proizvodnje krastavca kornišona, patogeni štetnici i ostalo.
Fokus je bio na novitetima u proizvodnji, šta primijeniti, kako povećati prinose, kako proizvodi shodno ekološkim principima, kako preventnim mjerama djelovati da se vrši redukovana upotreba pesticida…
Krastavac kornišon je strateški bitar za agrar Krajine, USK, pa i BiH te je iz tog razloga ovom prilikom istaknuto da treba apelovati prema raznim nivoima vlasti za povećanje novčanih subvencija za podršku proizvodnje krastavca kornišona.
Poslušajte razgovor sa Bekirom Dolićem, dipl ing. poljoprivrede…