„Bolja proizvodnja, bolja prehrana, bolji okoliš i bolji život. Ne ostavljajmo nikoga iza sebe“ slogan je ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane, koji se inače obilježava svakog 16. oktobra. Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) ovogodišnjim sloganom želi ukazati na činjenicu da značajan udio svjetske populacije ne osjeća benefite koje pružaju razvoj čovječanstva, inovacije i ekonomski razvoj. Na brojne koristi i značaj hrane i ove godine ukazali su učenici kladuške Druge srednje škole koja tradicionalno obilježava Svjetski dan hrane. Ove godine organizacija je pripala Vijeću učenika ove škole, dok su se za slatka i slana jela, ostale zdrave proizvode, te voće i povrće pobrinuli kuhari, pekari, trgovci, voćari, odnosno učenici ovih zanimanja. Selma Mujagić, predsjednica Vijeća učenika (poslušajte izjavu)…
Gosti Druge srednje škole na obilježavanju Svjetskog dana hrane bili su predstavnici drugih srednjih i osnovnih škola, učenici devetih razreda osnovnih škola, ali i učenici drugih razreda Prve osnovne škole i članovi Udruženja „I mi postojimo“. Gosti su imali priliku da uživaju u slasnim jelima, ali i da se po prvi put okušaju u pravljenju tijesta, ili čokoladnih kuglica. Ovim su naročito bili oduševljeni učenici drugog razreda Prve osnovne škole (poslušajte izjavu)…
Osim što ova tradicionalna aktivnost Druge srednje škole ima za cilj ukazati na važnost hrane, takođe je i prilika za promociju zanimanja iz oblasti prehrambene proizvodnje koja su itekako važna i bez kojih se ne može, kazao je direktor škole Fikret Hadžić (poslušajte izjavu)…
Svjetski dan hrane se svake godine obilježava 16. oktobra, na dan kad je 1945. godine u sklopu Ujedinjenih naroda osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO). Suočeni s globalnom krizom, moramo iskoristiti snagu solidarnosti i kolektivne akcije kako bismo izgradili održivi svijet u kojem svi imaju redovan pristup dovoljno hrani.