Kebab, jedno od omiljenih jela u Bosni i Hercegovini, doživljava nevjerojatan procvat. Povodom Svjetskog dana kebaba, koji se ove godine obilježava 14. jula, Glovo, platforma koja omogućuje pristup različitim vrstama proizvoda i jela na zahtjev kupaca, predstavlja trendove potrošnje ovog popularnog jela na lokalnom tržištu u protekloj godini.
Prema Glovo podacima, kebab je postao pravi hit među Bosancima i Hercegovcima, pri čemu je potrošnja porasla za nevjerojatnih 122% u 2022. godini, što je četvrti najveći rast u regiji Jugoistočne Europe. Samo u prošloj godini, širom Bosne i Hercegovine dostavljeno je gotovo 140.000 porcija kebaba, što znači da je u prosjeku jedan kebab dostavljan gotovo svake 4 minute. Ovi impresivni brojevi ukazuju na ljubav i popularnost ovog specijaliteta među građanima Bosne i Hercegovine.

Kebab je najpopularniji izbor među ljubiteljima orijentalne kuhinje i najčešće je izbor za ručak. Najzanimljiviji podaci o potrošnji kebaba u 2022. godini otkrivaju da su građani najviše kebaba konzumirali u zimskom periodu, pa je decembar zabilježio najveću potrošnju kebaba od 10,6%, a prethodili su mu oktobar i novembar sa
također visokim procentima potražnje. Što se tiče raspodjele potrošnje po danima u sedmici, nedjelja je apsolutni pobjednik s udjelom od 15,4%. Zanimljivo je primijetiti da je kebab popularan odabir kao večernji obrok s oko 30% ukupne dnevne potrošnje koncentrisane u vremenskom periodu od 16 do 18 sati.
Najveći gradovi u Bosni i Hercegovini odigrali su ključnu ulogu u ovom trendu. Sarajevo je vodeći grad po potrošnji kebaba, sa više od 60% ukupne godišnje potrošnje u zemlji, slijede ga Banjaluka i Tuzla, koji su također privukli značajan broj ljubitelja kebaba. Banjaluka je zabilježila najveći godišnji rast potrošnje kebaba – 350%, a slijede je Tuzla s rastom od 244% i Mostar s rastom od 138%.
Izvor: Via Media