Danas je svjetski dan Nutelle. Ovu tradiciju pokrenula je 2007. godine američka blogerica Sara Rosso, a povod joj je bila neizmjerna privrženost slavnom italijanskom namazu. Za ovaj omiljeni namaz od čokolade i lješnjaka možemo zahvaliti Pietru Ferreru osnivaču italijanske kompanije Ferrero. Prvo je napravio Supercremu koja je bila u čvrstom obliku, odnosno, rezala se na komade i tako posluživala na kriškama kruha. Poslije je 1963. godine Pietrov sin Michele Ferrero to odlučio usavršiti i proširiti porodični brend po Evropi.
Promijenio je sastojke, sliku i ime proizvoda koje je nastalo od engleske riječi “nut” koja znači lješnjak koji je i glavni sastojak ovog namaza. Tačan recept je stroga tajna, ali prema ambalaži, glavni sastojci su, osim lješnjaka, šećer, biljna ulja i kakao.
Nutellin okus osvojio je čak 75 zemalja širom svijeta. Zapravo, procjenjuje se da se svakih 2,5 sekundi u svijetu proda jedna teglica Nutelle, a godišnje ih se proizvode toliko da bi se mogao napraviti krug oko Zemlje 1,8 puta i prekriti veliki kineski zid osam puta. Kada je riječ o kilogramima prodane Nutelle u jednoj godini, dovoljno je samo reći da je teška kao i Empire State Building.