Meho Okanović iz Velike Kladuše unazad četiri mjeseca uzgaja japanske prepelice. Istim poslom se bavio i prije deset godina, ali je zbog nedostataka adekvatnog prostora morao prestati. Uzgojem japanskih prepalica i njihovih jaja Meho se počeo baviti zbog nezaposlenosti, za potrebe svoje porodice, te radi ljekovitosti ovih jaja.
Ističe da su jaja japanskih prepelica i više nego ljekovita. Liječe mnogobrojne bolesti, pozitivno djeluju na krv i krvotok, srce, jetru, bubrege, želudac i mozak pa su namijenjena onima koji imaju problema sa ovim organima. Kao visokoproteinska hrana namijenjena su djeci u razvoju, bolesnicima, starim osobama, ali i zdravim osobama i sportistima, kaže Meho(poslušajte izjavu)…
Meho trenutno ima jato od 40 japanskih prepelica, a u narednih dvadesetak dana njegovo jato povećaće se na 100 japanskih prepelica. Naš sugovornik kaže da sada zahvaljujući inkubatoru koji je nabavio sam liježe prepelice i da ima želju za proširenje posla, ali da to najviše zavisi od interesa kupaca. Ističe da voli posao kojim se trenutno bavi jer uzgoj japanskih prepelica i njihovih jaja nije nimalo težak i jako je interesantan naročito onima koji vole životinje (poslušajte izjavu)…
Jaja japanskih prepelica iz Mehinog uzgoja najviše kupuju zdravstveni radnici. Ova jaja jesu malo skuplja od kokošjih na koja je većina ljudi navikla, ali prednosti su, kako ističe Meho očite. Ako ih pijete, dobro im je, kad ih razmutite, dodati malo meda i voćnog soka, preporučuje naš sugovrnik. Trajnost ovih jaja je 30 dana, no ako ih čuvate u hladnjaku, produljuje se na 60 i više dana, no tada ih je bolje jesti pečena ili kuhana. Sirova se jedu kad su najsvježija. Svi koji žele probati jaja japanskih prepelica Mehu mogu potražiti u naselju Drmaljevo u Velikoj Kladuši.
Razgovor sa Mehom Okanovićem možete poslušati u ovosedmičnom izdanju emisije Općinske aktuelnosti koja je na programu u nedjelju, 03. jula u 18 sati.