Svjetski dan hrane, 16. oktobar obilježen je pod sloganom “Klima se mijenja. Hrana i poljoprivreda moraju također.” Ovogodišnja tema stavila je u prvi plan utjecaj klimatskih promjena na poljoprivredu, te proizvodnju hrane. Svjetski dan hrane u ponedjeljak, 17. oktobra obilježen je u dvije velikokladuške škole, u Drugoj srednjoj školi i u OŠ „25. novembar“.
Ovaj dan u Drugoj srednjoj školi je obilježen u organizaciji učenika pekarske škole, a kao i prethodnih godina u predvorju ove škole priređena je izložba i degustacija hrane i prehrambenih proizvoda koje su pekari pripremili tokom nastave. Mirela Miljković – Okić, v. d. direktora Druge srednje škole Velika Kladuša (poslušajte izjavu)…
I ovaj put pekari Druge srednje škole su pripremili razna jela, od onih karakterističnih našem području do onih malo drugačijih, poput kruha od heljde. Ajla Selmanović, učenica trećeg razreda pakara (poslušajte izjavu)…
A Svjetski dan hrane kao i Međunarodni dan kruha, 17 oktobar obilježen je i u OŠ „25. novembar“. U organizaciji obilježavanja ova dva datuma učestvovali su učenici sedmog i devetog, te 3b razreda. Učenici ovih razreda su zajedno sa svojim nastavnicima i roditeljima priredili prigodnu prodajnu izložbu hrane, tako da su svi posjetioci, od učenika do nastavnika ove škole po simboličnim cijenama mogli da kupe i probaju razne vrste jela od tradicionalnih slatkih i slanih pa do onih nešto modernijih.
Prema riječima direktora škole Sakiba Selimovića cilj obilježavanja ovih dana je skrenuti pažnju učenicima na značaj hrane i konzumiranja zdravih namirnica (poslušajte izjavu)…
Pored hrane za današnje posjetioce izložbe u OŠ „25. novembar“ učenici 3b razreda su pripremili i prigodne recitale o hrani, kojima su se željeli zahvaliti prirodi na blagodatima koje nam je dala (poslušajte izjavu)…
Sva sredstava prikupljena od prodaje na ovoj izloži biće namijenjena za odlazak na ekskurziju učenika sedmog i devetog razreda OŠ „25. novembar“ koji su slabijeg imovinskog stanja.
Obilježavanje Svjetskog dana hrane proglasila je Svjetska zdravstvena organizacija 1979. godine sa ciljem jačanja svijest javnosti o problemu nedostatka hrane u svijetu, te jačanja solidarnosti zemalja u borbi protiv gladi, pothranjenosti i siromaštva. Dok razvijene zemlje obiluju hranom, u svijetu blizu 900 miliona ljudi gladuje.