Telbina je puding ili kaša od ječmenog brašna, mlijeka i meda, ali to nije sve ovaj recept se koristi i u islamskoj medicini kao prirodni lijek protiv depresije. Tako se prenosi da je poslanik Muhammed a.s. govorio: “Jelo Telbina je sredstvo za osvježenje bolesnikovog srca koje mu odnosi dio tuge“. Ovome u prilog ide i činjenica da ječmena prekrupa, od koje se i pravi brašno, sadrži veliku količinu vitamina i mikroelemenata koji pomažu naprimjer u slučaju ateroskleroze, anemije i gastritisa.
Način pripreme:
Telbina se pravi tako što 2-3 kašike integralnog ječmenog brašna (u zavisnosti koju gustoću želite) dodate u jednu i po čašu mlijeka ili vode. Kuha se 10-15 minuta na niskoj temperaturi. Zasladiti se može medom ili šećerom, a kada je budete konzumirali možete staviti po vrhu suho voće i orašaste plodove poput oraha i badema npr.
Ljekovitost ječma :
– Obiluje nezasićenim masnim kiselinama tj. 35 % njih koje smanjuju holesterol u krvi što nije slučaj ni sa jednom drugom žitaricom.
– Odlikuje se visokim sadržajem fosfora, magnezija, kalcija, kalija, cinka, željeza, fluora.
– Sadrži selen i bakar koji su važni sastojci antioksidativnih enzima koji štite organizam od slobodnih radikala a selen u organizmu smanjuje rizik od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti.
– Bogato je vitaminima E, u manjim količinama A i D.
– Bogat vitaminima B kompleksa a posebno se ističu vitamin B5 koji je neophodan za metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina te vitamin B12 koji je inače rijedak u žitaricama.
– Zbog značajnog udjela vlakana snizuje povišenu razinu holesterola i održava povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore.